Велико интересовање за Ноћ музеја

© Фото : Танјуг/Оксана ТоскићНоћ музеја
Ноћ музеја - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У 54 града у Србији се одржана је 12. Ноћ музеја. Посетиоци су били у прилици и да погледају сегмент из богате фото-архиве Танјуга, а тражило се место више за чајанаку са Белим зецом. Ноћ музеја у Поморавском округу обележена је уз богат програм.

Новинска агенција Танјуг први пут је за Ноћ музеја отворила своја врата, што је изазвало огромно интересовање посетилаца који су знатижељно долазили како би завирили у чувено здање на Обилићевом венцу и питали све што их занима.

© ФотоВелико интересовање за богату фото архиву Танјуга
Велико интересовање за богату фото архиву Танјуга - Sputnik Србија
Велико интересовање за богату фото архиву Танјуга

Овом приликом посетиоци су били у прилици и да погледају сегмент из богате фото-архиве Танјуга, која броји више од 3,5 милиона негатива.

Kроз изложене фотографије, они су се упознали са политичким, друштвеним и културним животом, како из региона, тако и из целог света, одакле су извештачи и дописници Танјуга слали информације у матичну редакцију. Циљ поставке није био само да истакне најважније догађаје од почетка рада Агенције, већ да кроз свакодневне ситуације дочара и атмосферу која обележава рад самог Танјуга.

Ноћ музеја за најмлађе

Чајанка са Белим зецом и Лудим шеширџијом, инспирисана „Алисом у земљи чуда“ и цртање у песку одушевили су најмлађе посетиоце Ноћи музеја, у оквиру које је ове године први пут организаована и Дечија тура.

© Фото : Танјуг/Оксана ТоскићЧајанка са Белим Зецом и Лудим шеширџијом, инспирисана Алисом у земљи чуда и цртање у песку одушевили су најмлађе посетиоце
Чајанка са Белим Зецом и Лудим шеширџијом, инспирисана Алисом у земљи чуда и цртање у песку одушевили су најмлађе посетиоце - Sputnik Србија
Чајанка са Белим Зецом и Лудим шеширџијом, инспирисана Алисом у земљи чуда и цртање у песку одушевили су најмлађе посетиоце

У Дечијем павиљону, павиљону Цвијета Зузорић, смењивале су се радионице, осмишљене тако да забаве малишане и упосле им руке, попут цртања у песку и прављења маски, али и да заголицају машту старијих посетилаца.

На чајанци се тражило место више, а њихову пажњу имали су и будући морнари и капетани из Школе за бродарство, бродоградњу и хидроградњу, који су им показивали како се везују морнарски чворови, али и како се користе навигациони инструменти.

Подједнако им је био занимљив и Лего град, у чију су изградњу могли да се укључе.

Ноћ музеја у Поморавском округу уз богат програм

Музеји и културне установе Поморавског округа — Јагодине, Ћуприје, Параћина и Свилајнца, укључили су се активно у традиционалну, најмасовнију културну манифестацију Ноћ музеја.

Интересовање је велико, од самог отварања.

© Фото : Танјуг/Дишан АничићПосетиоци обилазе Завичајни музеј у Јагодини у оквиру Ноћи музеја
Посетиоци обилазе Завичајни музеј у Јагодини у оквиру Ноћи музеја - Sputnik Србија
Посетиоци обилазе Завичајни музеј у Јагодини у оквиру Ноћи музеја

У манифестацију су се укључила три музеја у Јагодини — Завичајни, Музеј воштаних фигура и Музеј наивне и маргиналне уметности са веома атрактивним програмима, Музеј „Хореум Марги“ у Ћуприји, Завичајни музеј у Параћину и културне установе Свилајнца.

Ноћ музеја по први пут у Косовској Митровици

У Косовској Митровици по први пут се одржава манифестација Ноћ музеја, а посетиоци Градског музеја ће моћи да виде изложене слике, макете студената архитектуре и сталну поставку музеја.

Директорка Градског музеја у Косовској Митровици Биљана Милентијевић, поздрављајући окупљене на отварању манифестације, истакла је да можда за неког изгледа чудно да се у музеј одлази ноћу, али да то на ироничан начин симоблише да је култура, не само у Митровици, већ и шире, годинама била у мраку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала