Мали: „Београд на води“ ће се постепено градити

© Фото : Al Jazeera BalkansСиниша Мали поред пројетка "Београда на води"
Синиша Мали поред пројетка Београда на води - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да ће у случају да се пројекат „Београд на води“ не заврши у року, сва земља — дата иначе инвеститору у закуп на 99 година, а која не буде изграђена — вратити Влади Србије, преноси Танјуг.

„Не можете да свих два милиона квадрата градите у истом тренутку, јер ћете преплавити тржиште. Идеја је да се два милиона квадрата равномерно распореди на одређени временски период. Од развоја тржишта некретнина ће зависити то да ли ће се неке ствари убрзати или успорити и на то се односи тај период од 20 до 30 година“, рекао је Мали у интервјуу за Данас и додао да лично сматра да ће то „бити завршено много пре рока од 20 година“. 

Макета Београда на води - Sputnik Србија
Потписан уговор за Београд на води

„Друга фаза Београда на води у ствари зависи од нас. Инвеститор ће кренути да гради прву фазу, то су ових више од 300.000 квадрата — кула, тржни центар, пословна зграда, две стамбене и хотел. Да би кренули даље, ми морамо да изместимо постојећу Железничку станицу и да Прокоп профункционише у потпуности. Очекујем да се то заврши у потпуности до краја 2018. како би се 2019. створили потпуни услови да се све шине рашчисте из простора Савског амфитеатра и како би кренула да се ради друга фаза“, рекао је Мали.

Скупштина Републике Србије - Sputnik Србија
Скупштина усвојила посебан закон о „Београду на води“

Како је додао, уколико се не заврши у том року, сва земља, дата иначе инвеститору у закуп на 99 година, а која не буде изграђена, враћа се Влади Србије.

На новинарско подсећање да је премијер прошле године рекао да ће све бити готово за четири године, а да је он рекао да ће бити за десет, Мали је рекао да је премијер Вучић мислио на ту прву фазу. 

„Очекујем да ћемо кренути са градњом до краја лета ове године, а онда ћемо сукцесивно кренути са градњом како се пројекти тих појединих зграда буду завршавали. Реалан рок је да за две и по до три године, ајде рецимо четири године, све то што смо покренули у првој фази буде завршено“, рекао је Мали.

Градоначелник је истакао да није Савамала заштићена као културно добро, већ као амбијент и то ће остати тако. 
„Оно што ми желимо да урадимо јесте да средимо те објекте који су тамо, да их реновирамо на исти начин као и Београдску задругу“, рекао је Мали и додао да се Савамала неће дирати и да је она као амбијент заштићена. 

„Тај део града ће бити оригиналан и аутентичан и неће изгубити дух који има. С друге стране, имате објекте као што су Београдска задруга, зграда Железничке станице и Поште, фабрика картона Милан Вапа поред улаза на Сајам, хотел Бристол, ложионица поред Газеле, оне, иако локацијски припадају ’Београду на води‘, остаће у власништву Владе Србије“, истакао је он.

На питање каква је заинтересованост за продају станова у ’Београду на води‘ и када ће се више детаља знати, Мали је рекао да је захтев инвеститора био да мало осете тржиште. 

„Несрећно смо то назвали ’претпродаја станова‘, а то је заправо било опипавање тржишта. За само прва два дана јавило се 1.500 заинтересованих, тако да, према њиховим речима, тих 320 станова неће бити никакав проблем да се продају. Када објавимо уговор и постане пуноважан, односно када се добије сагласност појединих комисија, што траје још око две-три недеље, они ће изаћи са конкретним идејама за продају станова и ценама“, рекао је Мали.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала