Пусићева: Подршка што скоријем отварању преговора са Србијом

© Flickr / Vlada Republike HrvatskeВесна Пусић
Весна Пусић - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић изјавила је у Бриселу да Хрватска подржава што скорије отварање приступних преговора са Србијом, али да је због стабилности у региону важно да се направи јасна дистанца од величања нацистичких колаборациониста, у које је сврстала вођу четничког покрета Драгољуба Михаиловића.

„Хрватска је од почетка подржавала пут Србије у ЕУ, укључујући и чланство у завршници процеса“, рекла је Пусићева новинарима након скупа

’Пријатељи Србије‘ на коме су се окупили министри спољних послова земаља чланица ЕУ“.

Пусићева је казала да Хрватска, као и већина земаља у ЕУ, жели што скорије отварање првих преговарачких поглавља, с тим што је за то потребно доследно спровођење Бриселског споразума.

Весна Пусић - Sputnik Србија
Весна Пусић: Реаговали смо због Вулина

Она је, међутим, указала да је рехабилитација Михаиловића послала врло лошу поруку у регион и да се о томе разговарало на јутрошњем министарском састанку.

„То квари и ситуацију у Србији“, рекла је министарка и додала да је добро што су се челни људи Србије, премијер Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић, јасно оградили од недавне судске пресуде у корист Михаиловића.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Србија и Хрватска - наставак сарадње упркос проблемима

„Битно је за односе у регији да се направи што јаснија дистанце од оваквих покушаја рехабилитације нацистичких колаборациониста какав је био Дража Михаиловић“, истакла је Пусићева, подсећајући да је антифашизам једно од темељних вредности ЕУ.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала