Ускоро пооштравање казнене политике за насиље у породици

© AFP 2023 / Андреј ИсаковићНикола Селаковић
Никола Селаковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар правде Никола Селаковић најавио да ће бити покренута ревизија дела Кривичног законика који се односи на насиље у породици. Потребно је покренути много шири институционални дијалог и укључити цело друштво и државу у налажење начина за бољу превенцију како не би долазило до трагичних догађаја, оценио је Селаковић.

Министар правде Никола Селаковић изјавио је  да ће коначан суд о немилом догађају у Кањижи дати правосудни органи и најавио да ће, независно од тог случаја, бити покренута ревизија дела Кривичног законика који се односи на насиље у породици.

Селаковић је рекао да се у јавности у оваквим ситуацијама ставља под знак питања функционисање целог система, али како је додао, некада ни најбољи систем не може да спречи извршење таквог кривичног дела.

Он је новинарима након потписивања Меморандума о реализацији програма за унапређење системе несолвентности у Србији, рекао да је реч о озбиљној друштвеној аномалији која је резултат дешавања у последњих 20-ак година, попут масовних отпуштања.

Како је навео, ти стресови су постали саставни део нашег менталитета и не могу се избрисати једним потезом гумице, због чега је потребно покренути много шири институционални дијалог и укључити цело друштво и државу у налажење начина за бољу превенцију како не би долазило до трагичних догађаја.

Селаковић је подсетио да се Србија на ревизију Кривичног законика обавезала потписивањем Истанбулске декларације када је у питању насиље над женама.

Министар сматра да би пооштравање казнене политике дало резултате, али да не може да предвиди унапред у ком обиму.
Због нарушених породичних односа јуче се у месту Мартонош, код Кањиже, догодила велика трагедија у којој је страдало седам особа.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала