На помолу банкарски рат у Азији

© REUTERS / Takaki YajimaПредседник Кине Си Ђинпинг се састаје са гостима у Азијској инфраструктурној банци (АИИБ)
Председник Кине Си Ђинпинг се састаје са гостима у Азијској инфраструктурној  банци (АИИБ) - Sputnik Србија
Пратите нас
Азијска инфраструктурна и инвестициона банка почеће да ради до краја године, поручили су оснивачи банке након тродневног заседања у Сингапуру. Јапан и САД су од почетка забринути због планова Пекинга да оснује АИИБ, оцењујући да би та институција могла да постане озбиљан конкурент Светској банци и Азијској развојној банци.

Очекује се да ће споразум о оснивању банке бити спреман за потписивање до краја јуна, а АИИБ ће бити функционалан до краја године, преноси агенција Франс прес.

На петом састанку од оснивања АИИБ учествовали су представници 57 држава-оснивача, а састанком су председавали заменик кинеског министра финансија Ши Јаобин и заменик сингапурског министра финансија Ји Пинг Ји.

На састанку је било говора о предложеним одредбама уговора и о оперативним политикама АИИБ-а, наводе оснивачи банке.

Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Сорош предвиђа трећи светски рат

Састанак је окончан неколико дана након што је премијер Јапана Шинзо Абе најавио инвестициони план вредан 110 милијарди долара за инфраструктурне пројекте у Азији, што је потез протумачен као „контраофанзива“ плановима АИИБ, наводи Франс прес.

Јапан и САД су од почетка забринути због планова Пекинга да оснује АИИБ, оцењујући да би та институција могла да постане озбиљан конкурент Светској банци и Азијској развојној банци, које подржавају Вашингтон и Токио. 

Азијскa банкa за инфраструктурне инвестиције (АБИИ) - Sputnik Србија
Португалија жели у Азијску банку за инфраструктурне инвестиције

Идеја о оснивању АИИБ је кинеска, а први меморандум о том пројекту су у октобру прошле године потписале земље од регионалног гиганта Индије, преко малих и сиромашних земаља као што је Лаос, до богатих које укључују Сингапур и Катар.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала