Коме одговара подршка САД и Турске сиријској опозицији

Пратите нас
Анкара и Вашингтон начелно су се договорили да пружају подршку из ваздуха борцима опозиционе Слободне сиријске армије (ССА), које ће обучавати на територији Турске за борбу против припадника Исламске државе (ИД). Поставља се, међутим, питање да ли је оваква иницијатива у интересу Турске и да ли ће уопште проћи у Парламенту.

Са званичним ставом Турске не слаже се генерал-пуковник у пензији турских ваздухопловних снага, доктор историјских наука Каракуш Ердоган, који подвлачи да је турски народ апсолутно против оваквих иницијатива.

Турски ловци - Sputnik Србија
САД и Турска уговориле ваздушне ударе против џихадиста

Генерал Ердоган подсећа да је Турска била против мешања у унутрашње послове Ирака 2003. године, те и иницијативу у вези са Сиријом тумачи на исти начин.

Требало би имати у виду да још нема званичне потврде власти, јер се овакве одлуке морају донети у оквиру турског Парламента.

Ускоро ће у Турској бити избори и у таквим условима тешко да ће овај предлог бити одобрен.

Антички град Толмира - Sputnik Србија
ИД заузела древну Палмиру, убијено 17 људи

На питање новинара Спутњика зашто Анкара и Вашингтон не сарађују са Дамаском у борби против Исламске државе, генерал Ердоган каже да се операције против ИД воде како би се смањио утицај Ирана у региону.

„Када су терористи ИД заузели, на пример Рамади или Палмиру, реакција САД и њихових савезника није била тако оштра. Чини ми се да на тај начин САД утичу на стратегију терориста ИД“, закључио је Ердоган.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала