Узбуна у Јапану због ерупције вулкана (видео, фото)

© Sputnik / Alexandr Piragis / Уђи у базу фотографијаजापान में ज्वालामुखी फटा, निवासियों को निकालने का आदेश
जापान में ज्वालामुखी फटा, निवासियों को निकालने का आदेश - Sputnik Србија
Пратите нас
Због ерупције вулкана Шиндаке на малом острву Кучиноерабу на југу Јапана, јапанске власти су прогласиле највећи степен узбуне и позвале становнике острва да се евакуишу.

Ерупција вулкана је почела јуче око 10 часова, али нема извештаја о повређенима, наводи АП.

Претходна ерупција овог вулкана била је у августу прошле године и то је била прва његова ерупција од 1980. године. Војни хеликоптер је послат на острво да процени штету.

Главни портпарол јапанске Владе Јошихиде Суга је новинарима у Токију рекао да је Обалска стража послала брод да евакуише становнике острва.

Председник општине једног села на том острву Нобуаки Хајаши изјавио је да се око 120 од укупно 137 становника острва налази у локалном центру за евакуацију.

„Прво се чула снажна експлозија, а онда је почео да избија црни дим који је прекрио небо. Мирисало је на сумпор“, испричао је он за телевизију НХК.

Хајаши је саопштио да се још не зна где је неколико становника острва. Једна особа, која живи у тешко приступачној области, требало је да буде евакуисана чамцем, пошто не може безбедно да дође до склоништа копненим путем.

Кучиноерабу се налази 80 километара југозападно од главног јужног јапанског острва Кјушу. Ово шумовито острво оивичено углавном стеновитим литицама је национални парк и његови становници живе претежно од туризма и риболова.

На Кучиноерабу се обично може доћи само једном дневно трајектом са острва Јакушима, које се налази 12 километара источно и има аеродром.

Јапан, који се налази у Ватреном појасу Пацифика, има више десетина вулкана и честе земљотресе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала