Окршај хрватских ратних ветерана и полиције

© Танјуг фотоХрватски ветерани протестују на Марковом тргу у Загребу
Хрватски ветерани протестују на Марковом тргу у Загребу - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски ратни ветерани који од синоћ протестују у центру Загреба, јер сматрају да су им угрожена права и траже оставку ресорног министра Предрага Матића, пробили су полицијску ограду, па је ситуација око Марковог трга дошла до усијања, објавила је Хрватска Радио-телевизија.

Демонстранте је ноћас полиција растерала са тог трга, јер скуп није био дозвољен, па су се повукли у цркву. При претходном покушају да пробију ограду били су заустављени пред улазом на сам трг.

Телевизија Н1 јавила је да је том приликом дошло до окршаја полиције и демонстраната, у ком су бачене и бакље на полицајце, после чега су се они повукли, па су бранитељи однели постављену ограду и јежеве, а неки од њих су позвали полицију да откаже послушност.

Они и даље траже да разговарају с премијером Зораном Милановићем, а одбили су понуду министра Матића, који је дошао међу њих, да с премијером разговарају у понедељак.

У Загреб су стигли аутобусима и ратни ветерани из Славонског Брода, а кренули су и из Осијека.

Председник удружења припадника специјалне полиције из времена рата Јосип Клем у емисији Хрватског радија рекао је да бранитељи, који су ноћ провели у Цркви Светог Марка, где су потиснути са трга, страхују за своју сигурност и да су под стресом и исцрпљени.

У једном тренутку интервенисала је Хитна помоћ, јер је једном од учесника протеста позлило и пребачен је у болницу.

Полиција је још синоћ у неколико наврата покушала наговорити бранитеље да изађу из цркве, чак је у једном тренутку покушала да уђе, али пролаз су запречили свештеници.

Ноћас је реаговала и председница Колинда Грабар Китаровић која је позвала све одговорне на искорак према дијалогу и заједничком решавању отворених питања и навела да покушава да ступи у контакт са Милановићем.

Ултиматум значи — нема разговора, поручио је министар бранитеља Предраг Матић у разговору за ХРТ који сматра да су ратни ветерани изманипулисани и гледају у своје менторе да би видели шта им је чинити.

Расправа о овој теми се развила и у Сабору, где је опозициона ХДЗ позивала Милановића да дође међу бранитеље, док је владајућа СДП управо њих оптужила да стоји иза тих догађаја.

Посланици ХДЗ су и напустили седницу, пренела је Хина.

Новинарима се пред седиштем ХДЗ-а обратио лидер странке Томислав Карамарко који је рекао да „само један човек може решити овај проблем, то је Зоран Милановић“, позвавши га да разговара с демонстрантима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала