Беле Швеђане не запошљавају у полицији

© Sputnik / Григориј Сисојев / Уђи у базу фотографијаСтокхолм
Стокхолм - Sputnik Србија
Пратите нас
Последњих неколико година полиција је негирала и покушавала да заташка проблем са дискриминацијом великих размера по полној и расној припадности за пријем у Полицијску академију. Одлука суда у Стокхолму ставила је тачку на ову праксу, пише шведски лист „Фрија тидер“.

Полиција је дуго кршила закон о дискриминацији и сада је принуђена да исплати компензацију за четири жртве.

Пре неколико година Данијел Стахл и још троје Швеђана тужили су полицију за дискриминацију приликом пријема у Полицијски академију. За помоћ су се обратили шведском Центру за право. 

Као и хиљаде других кандидата који су покушали да се упишу на Академију, били су одбијени због дискриминације по полној и етничкој припадности. Ствар је у томе да је на Академији већ давно уведена квота за пријем жена и миграната. Без обзира на то што су две трећине кандидата били мушкарци и што су добили најбоље оцене из физичке спремности и на тесту за језик, жене су добиле тачно пола места. Слична дискриминација постоји и по етничкој припадности.

Ових дана је донесена одлука да је полиција обавезна да плати по 100.000 шведских круна, односно 10.800 евра свим оштећеним лицима.

Остаје нејасно како ће слични проблеми бити решавани у будућности, јер шведски закони, који су познати по томе што су базирани на борби против дискриминације, предвиђају квоте за пријем одређеног броја представника „незаштићеног“ слоја становништва, као што су на пример мањине и имигранти. Међутим, тада потенцијално остаје оштећена већина осталих који су се пријавили на пријемни за Академију, јер су лишени могућности да под истим условима конкуришу са „привилегованим“ претендентима. Борба за равноправност очигледно није довела до смањења број незадовољних и „увређених“ грађана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала