Еулекс неспособан да се избори са корупцијом

© AP Photo / Visar KryeziuЕулекс полиција на Косову
Еулекс полиција на Косову - Sputnik Србија
Пратите нас
Независни експерт Жан Пол Жаск, кога је висока представница ЕУ Федерика Могерини именовала да надгледа Еулекс на Косову и сачини интерни извештај о оптужбама за корупцију, изјавио је да та мисија није успела да се избори са корупцијом.
Еулекс полиција на Косову - Sputnik Србија
Неуспех Еулекса и домети европске спољне политике

Мисија Еулекс, која годишње кошта 111 милиона евра, није успела да савлада корупцију, навео је Жаск у извештају, а пренели медији у Приштини.

Он је у извештају оценио и да правосуђе на Косову није у стању да се суочи са корупцијом и организованим криминалом.

Жаск је поменуо и скандале у којима се помињу и званичници Еулекса у корупционашким аферама и запитао како је то решавано.

Раније је суспендована тужитељка Марија Бамије изнела низ оптужби за корупцију у Еулексу, о чему је говорила и пред одбором за спољну политику у Европском парламенту, где је истакла и да су високи званичници Еулекса проневерили бројне фондове намењене борби против криминала и корупције.

Како је у тексту под насловом „Случај Еулекс: Сумње за проневере фондова за борбу против криминала“, дневник „Коха диторе“ је писао да је имао увид у мејлове Еулекса и званичника ЕУ који су потврђивали да је Бамије била суспендована без иједног доказа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала