Бивши грузијски председник — нови губернатор Одесе

© AP Photo / Virginia MayoMikhail Saakashvili
Mikhail Saakashvili - Sputnik Србија
Пратите нас
Михаил Сакашвили, који не сме да се врати у Грузију јер га у њој чека суд, покушаће да претвори Одесу у „право светско чудо“.

Председник Украјине Петро Порошенко поставио је за губернатора Одесе Михаила Сакашвилија, бившег председника Грузије.

Михаил Сакашвили - Sputnik Србија
Сакашвили: Украјинци су најбољи Европљани, они гину за идеју (видео)

Сакашвили, који не може да се врати у Грузију јер му прети затвор, „имаће задатак да се избори с корупцијом, да обезбеди транспарентност рада царинске и фискалне службе, заштиту права и демократије“, рекао је Порошенко, представљајући га активу Одеске области.

Нови губернатор изјавио је да би желео „да претвори Одесу у престоницу целог Црног мора“, али да је за то потребно пуно времена као и „озбиљне промене, нови људи, нове идеје“, и све то како би се у Одесу довело више инвеститора и од ње направило „право светско чудо“. Да би могао да буде постављен за губернатора у Украјини, Саакашвили је претходно добио држављанство ове земље, што за њега не представља проблем — својевремено је исто тако, да би постао председник Грузије, свом америчком држављанству, додао и грузијско.

Михаил Сакашвили - Sputnik Србија
Сакашвили: Америчко оружје ускоро стиже у Украјину

Од почетка украјинске кризе, Сакашвили је боравио у Кијеву као саветник кијевских власти, што је неретко изазивало злобне коментаре — да ће изгубити велики део Украјине, као што је 2008. у рату са Русијом изгубио делове своје земље.

Украјинци незадовољни избором новог губернатора протестовали су данас по улицама Одесе качећи кравате са натписом „За Мишу“, и алудирајући на тв интервју у коме је Сакашвили, одговарајући на питања америчког новинара о рату у Јужној Осетији — гризао кравату.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала