Руски блогер спустио британске „истражитеље“ на земљу

© bellingcatМХ17 – Форензичка анализа сателитских снимака
МХ17 – Форензичка анализа сателитских снимака - Sputnik Србија
Пратите нас
Познати руски блогер „нтв“ раскринкао је такозвану форензичку анализу сателитских фотографија обореног авиона МХ17, коју је урадила британска онлајн група за истраживачко новинарство „Белингкет“.

Руски блогер „нтв“ разоткрио је мноштво очигледних логичких грешака, разоткривајући недостатак компетенције детектива-аматера који су руско Министарство одбране оптужили за фалсификовање слика, на основу неважних и недовољних доказа.

На пример, у својој великој жељи да нађу непорециви доказ, истражитељи су са одушевљењем истицали откриће да су фотографије дигитално модификоване у „Адоб фотошоп ЦС5“ програму.

Блогер, ипак, објашњава како је коришћење фотошопа стандарни поступак за смањивање величине слика и да га је Министарство очигледно користило управо у те сврхе, а не да би модификовали оно што је на слици приказано.

© livejournalРуски блогер „нтв“ разоткрио је мноштво очигледних логичких грешака, разоткривајући недостатак компетенције детектива-аматера који су руско Министарство одбране оптужили за фалсификовање слика, на основу неважних и недовољних доказа.
Руски блогер „нтв“ разоткрио је мноштво очигледних логичких грешака, разоткривајући недостатак компетенције детектива-аматера који су руско Министарство одбране оптужили за фалсификовање слика, на основу неважних и недовољних доказа. - Sputnik Србија
Руски блогер „нтв“ разоткрио је мноштво очигледних логичких грешака, разоткривајући недостатак компетенције детектива-аматера који су руско Министарство одбране оптужили за фалсификовање слика, на основу неважних и недовољних доказа.

Блогер је отишао још даље и поставио насумично одабрану фотографију са сајта „Белингкета“ на сајт који група користи за анализу, да би открио како је и она вешто измењена у фотошопу.

Руски блогер такође разоткрива и анализу нивоа грешке на сликама, за коју су чланови „Белингкета“ тврдили да је изузетно значајна.

© bellingcatАнализа нивоа грешке за слику 4 показује пет области са значајно различитим нивоима грешака
Анализа нивоа грешке за слику 4 показује пет области са значајно различитим нивоима грешака - Sputnik Србија
Анализа нивоа грешке за слику 4 показује пет области са значајно различитим нивоима грешака

Анализа нивоа грешке идентификује области унутар фотографије које су подешене на различит ниво компресије. Када се ради о JPEG сликама, требало би да цела фотографија буде на приближно истом нивоу. Ако је део фотографије на знатно другачијем нивоу грешке, велика је вероватноћа да је дошло до дигиталне модификације.

Истражитељи из „Белингкета“ тврде да су открили пет области са значајном различитим нивоом грешке, који јасно указују на дигиталну модификацију. Блогер, међутим, доказује да је овај тип анализе такође недовољан, анализирајући фотографије за које се зна да нису мењане, а долазећи до истоветних резултата.

© livejournalБлогер доказује да је овај тип анализе такође недовољан, анализирајући фотографије за које се зна да нису мењане, а долазећи до истоветних резултата.
Блогер доказује да је овај тип анализе такође недовољан, анализирајући фотографије за које се зна да нису мењане, а долазећи до истоветних резултата. - Sputnik Србија
Блогер доказује да је овај тип анализе такође недовољан, анализирајући фотографије за које се зна да нису мењане, а долазећи до истоветних резултата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала