Повратак око 700 расељених на Космет

© AFP 2023Мост у Косовској Митровици
Мост у Косовској Митровици - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић изјавио је данас да је циљ министарства којим руководи да до краја ове године на Космет буде враћено око 700 расељених лица.

Министарство за заједнице и повратак одредило је пет стратешких циљева које жели да реализује, а један од њих је повратак од 600 до 700 расељених лица на Косово у период мај—децембар 2015. године, рекао је Јевтић.

„Стратешки циљ јесте минималан број повратника у 2015. години, од маја до децембра, узимајући у обзир финансијску ситуацију, буџет министарства и потписане пројекте, наша могућност је да ове године у финансијском смислу обезбедимо повратак укупно 600 до 700 расељених лица“, рекао је Јевтић.

Мост у Косовској Митровици - Sputnik Србија
На Косово се вратила само једна српска породица

То је минималан циљ Министарства за повратак и заједнице, рекао је Јевтић указујући да се то министарство суочава са проблемом мањка новца у буџету јер је, како је објаснио, половина буџета преусмерена на финансирање пројеката четири општине на северу Косова.

Јевтић је казао да све то утиче на податак да ће моћи у овом броју да имају укупан број повратника до краја године, преноси Танјуг.

Он је казао да је већ одобрен повратак првих 56 породица на Косово, истичући да је њима већ започета изградња кућа, што укључује и економски пакет помоћи повратницима.

Јевтић је пренео да је до краја ове године планирана израда Нацрта закона о интерно расељеним лицима на Космету како би тај документ у скупштинску процедуру ушао и био усвојен током наредне године.

„Следећи циљ је затварање колективних ценатара на Косову, потписан је уговор са Канцеларијом ЕУ и прва општина која је обухваћена овим пројектом је општина Штрпце где се налази највећи колективни центар“, рекао је Јевтић.

Он је додао да је жеља запослених у Министарству за заједнице и повратак да се до краја године крене са решавањем овог питања изградњом трајног смештаја за сва лица која су тренутно у колективном центру у неповољним условима.

Један од стратешких циљева је и стабилизација невећинских заједница на Косову, имплементација закона који се односе на њихова права и економска стабилизација невећинских заједница.

Јевтић је најавио и наставак иницијативе за регионалну сарадњу у процесу повратка расељених лица на Косово из централне Србије, Црне Горе и Македоније.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала