Николић са Пахором о предстојећем сусрету „Брдо процеса“

© Фото : Раде ПрелићБорут Пахор и Томислав Николић
Борут Пахор и Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић разговарао је са словеначким колегом Борутом Пахором о наставку билатералних односа и унапређењу економске сарадње, као и о спремности Словеније да помогне и укаже на све грешке које је та земља учинила у процесу евроинтеграција.

Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника Републике, два председника разговарала су о наставку изванредних билатералних односа двеју земаља, док је део разговора био посвећен предстојећем сусрету „Брдо процеса“ који окупља челнике земаља југоисточне Европе, а биће одржан у понедељак, 8. јуна, у Будви.

Током састанка детаљно је разматрана и актуелна ситуација у региону, додаје се у саопштењу.

Наводи се и да је председник Николић подвукао да је Србија могла да се увери у пријатељство Словеније током прошлогодишњих поплава.

„Србија дугује захвалност несебичној и ефикасној подршци Словеније, захваљујући којој смо спречили веће последице по становништво и привреду“, нагласио је српски председник.

Поред изванредне политичке сарадње и економска сарадња је веома добра, додао је Николић и истакао да је Словенија изузетно важан спољнотрговински партнер, као и да је спољнотрговинска размена двеју земаља премашила милијарду евра годишње.

Према Николићевим речима, две земље би требало зајединички да иступају на трећим тржиштима и да реализују заједничке пројекте у различитим областима.

Председник Словеније је истакао да ће његова земља наставити да пружа подршку Србији на путу ка Европској унији.

„Добро је што Србија наставља спровођење реформи“, рекао је Пахор и додао да је Словенија спремна да помогне и укаже на све грешке које је та земља учинила у процесу евроинтеграција.

Он је нагласио да би Србија приликом усклађивања законске регулативе са ЕУ требало да пронађе начин да се та законска решења заиста могу применити, како се не би десило да, као Словенија, многе законе хармонизује на брзину, а да сада мора да исправља штету која је начињена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала