Самит Г7 - скупа игранка са незнатним резултатом

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertЛидери Г7
Лидери Г7 - Sputnik Србија
Пратите нас
Самит „Велике седморке“ у Баварској је велика игранка која скупо кошта, али са малим резултатима, пише у свом коментару у „Шпиглу“ берлински новинар и политиколог Роланд Нелес.
Група Г7 - Sputnik Србија
На самиту Г7 биће речи о продужетку санкција Русији

„Седам политичара ће седети овог викенда иза зидова замка у баварским Алпима, опкољени протестантима, под заштитом полицијских хеликоптера, са чашама хладног белог вина. На излазу, као увек на крају свих самита Г7, опет ће бити нејасне декларације“, пише аутор.

Г7 — ексклузивни клуб лидера индустријски најразвијенијих земаља. Сматра се да је о глобалним проблемима, као што су заштита животне средине, проблеми светског развоја, немогуће разговарати у присуству представника свих земаља на планети — то је нешто као УН и ФИФА. Потребни су водичи, нека врста надзорника других, који треба да се договоре и иду у истом правцу. Тако је, по мишљењу коментатора, и настала „Велика седморка“.

„Наравно, господа из замка Елмау би могла да ураде много више за решавање глобалних проблема од окупљања на још једном у низу самита. (…) Ипак, неправедно је да се у њима самима и њиховим земљама виде главни кривци за експлоатацију и угњетавање које владају у свету. Зато што, осим њих, има много других зликоваца“, иронизује Нелес, саветујући лидерима „седморке“ да одрже свој самит у „тишини“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала