Вучић: Нећемо признати Косово, решићемо случај Битићи

© AP Photo / Hektor PustinaПремијер Александар Вучић
Премијер Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Александар Вучић рекао је да Србија неће признати независност Косова и да то од ње нико досад није тражио, као и да ће решити случај убиства браће Битићи.

„Ми желимо да сачувамо добре односе са Русијом, они су наши традиционални пријатељи, али наш стратешки циљ је да будемо део ЕУ. То није нека врста политике балансирања, у којој једног дана можете ићи на једну, а другог дана на другу страну“, рекао је Вучић одговарајући на питања после предавања које је одржао на Универзитету Џонс Хопкинс у Вашингтону.

Премијер Александар Вучић рекао је да Србија неће признати независност Косова и да то од ње нико досад није тражио, као и да ће решити случај убиства браће Битићи. 

Александар Вучић и Џон Мекејн у Америци - Sputnik Србија
Вашингтонске теме изван очију јавности

„Ако ме питате да ли ћемо да признамо независност Косова или не — ми нисмо добили такав захтев, то не би било реалистично и не могу да вам кажем да бисмо то урадили“, рекао је Вучић одговарајући на питања. 

Он је подсетио и да пет држава-чланица ЕУ нису признале независност Косова. 

Премијер је рекао да је досад доста тога постигнуто у дијалогу са Приштином, да представници двеју страна разговарају о свим питањима, као и да су појачане економске везе између Београда и Приштине.

„Подржавамо креирање бољих односа међу два, рекао бих, различита друштва. Појачали смо и економске везе између Београда и Приштине“, истакао је Вучић.

Викторија Нуланд и Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Разговарали смо са свима који одлучују о Србији

На питање докле се стигло са решавањем случаја убиства браће Битићи, Вучић је рекао да ће Србија решити тај случај јер је то обавеза и посао, брзо или много брже него што се очекује.  

„За разлику од других, који су избегавали да реше то питање, могу да вам кажем да ћемо ми обавити свој посао и заштити правду“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је случај Битићи био страшан злочин и да ће Србија урадити свој посао, не зато што је то велико билатерално питање између Србије и САД и велика препрека, већ зато што би то било веома праведно решење.

Србија је поуздан партнер Запада

Вучић је рекао да је Србија данас поуздан партнер Запада, да је њен стратешки циљ Европска унија, али да жели да сачува добре односе са Русијом. 

„Ми желимо да сачувамо добре односе са Русијом, они су наши традиционални пријатељи, али наш стратешки циљ је да будемо део ЕУ. То није нека врста политике балансирања, у којој једног дана можете ићи на једну, а другог дана на другу страну“, рекао је Вучић одговарајући на питања после предавања које је одржао на Универзитету Џон Хопкинс у Вашингтону.

Он је рекао да је Србија поуздан партнер Запада и да све што обећа и испуни.

„Нећу рећи нешто што не могу да испуним. Ја нисам рекао да ћемо признати независност Косова, али сам обећао да ћемо решити случај Битићи. И видећете да ли испуњавамо обећања или не“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да увођење санкција Русији не би било добро за Србију, јер би се уништили традиционални односи, али би то било штетно и по економију земље.

„Пољаци могу да извозе пољопривредне производе у Русију, да обуставе тај извоз и да онда добију 1,5 милијарди евра од ЕУ. А шта ћемо ми добити од ЕУ ако обуставимо извоз наших пољопривредних производа. Шта да кажем нашим фармерима? Ко ће нам то надокнадити“, упитао је Вучић.

Упитан колико Србија може да искористи своје добре односе са Москвом  за решавање конфликта у Украјини, Вучић је рекао да нема снове да Србија, као мала земља, може да реши тако велики проблем.

„Има политичара који сањању да добију Нобела и да реше велике кризе, ја нисам тај тип, за мене би била Нобелова награда ако бисмо решили фискални дефицит“, рекао је Вучић.

Он је навео да Србија, која председава ОЕБС-у, даје свој допринос решавању кризе у Украјини заједно са другим земљама, да ће увек чинити све што може за очување и успостављање мира, али да је суштински мала земља која треба да пре свега води рачуна о себи. 

„Постоје велики играчи који треба да реше та питања. Ми смо део ОЕБС-а, Уједињених нација, надамо се да ћемо бити и део ЕУ, али није на нама да решавамо велика питања“, рекао је Вучић.

Вучић је на америчком универзитету одговарао и на друга питања у вези са борбом против корупције, одласком младих из земље и слободом медија.

Говорећи о борби против корупције, Вучих је рекао да у Србији постоји политика нулте толеранције према корупцији и организованом криминалу, али је проблем у ефикасности правосуђа, чиме, како је истакао, није задовољан.

Тајкуни и криминалци, рекао је, не владају више државом и владом, што је добра ствар, али је лоше што цело друштво није задовољно правосуђем.

„Ако треба да чекате десет, петнаест година да добијете коначну пресуду, онда то више није правда, онда то не значи ништа“, рекао је Вучић.

Зато је, навео је, веома важно да се отворе поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ, која се тичу правосуђа, основних права и безбедности, што ће помоћи да се реше проблеми у правосуђу.

„Зато нам треба ваша помоћ и помоћ наших европских пријатеља“, рекао је Вучић.

Упитан о критици слободе медија и уопште односу медија и Владе, Вучић је рекао да Србија има веома слободне медије, али да влада свим критикама приступа веома одговорно.

„Зато смо усвојили три медијска закона, разговарамо са невладиним организацијама, отворен је дијалог и са цивилним друштвом како бисмо решили те проблеме“, рекао је Вучић.

Он је навео да је њега лако критиковати по питању слободе медија јер је био министар информисања у влади Слободана Милошевића, док се, са друге стране, економске мере које предузима Влада не могу лако критиковати.

„Увек је лако рећи да сам био Милошевићев министар информисања и да сад радим исте ствари. То је ствар политике. Али није лако критиковати наше економске мере, које ће немачка канцеларка Ангела Меркел увек похвалити“, рекао је Вучић и истакао да свим критикама треба прићи одговорно.

Вучић је рекао и да Србија чини све да спречи одлив мозгова и да задржи младе стручњаке у земљи тако што се ствара другачије политичко и економско окружење, а млади се охрабрују да започну сопствени бизнис и развију предузетнички дух.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала