Додик: Запад и панисламизам руше Дејтон

© Фото : Танјуг/Марко ЂоковићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Никада није било искрене намере од стране међународне заједнице да се Дејтонски споразум спроведе, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Резултат распада СФРЈ било је стварање нових држава на Балкану, а циљ је био покушај се ткиво српског народа разбије, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик на предавању које је одржао на Факултету политичких наука у Београду.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Свако подаништво води у нова понижавања

Главну улогу у том процесу играла је Немачка, која се директно мешала у ратна дешавања у бившој Југославији. Њен тадашњи министар спољних послова Ханс Дитрих Геншер условио је „европску агенду“ из Мастрихта признањем независности Хрватске и Словеније, закључио је Додик.

Политички пројекат Бошњака била је независна и унитарна Босна и Херцеговина у којој би они били доминантна нација. У основи тог програма, каже Додик, била је „Исламска декларација“, чији је аутор Алија Изетбеговић. Он је упоредио овај документ са дешавањима на Блиском истоку и истакао везу између Изетбеговићевог панисламизма и оснивања тзв. Исламске државе у Сирији и Ираку.

Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија
Додик: Преко Шешеља дестабилизују Србију и Вучића

Председник Републике Српске рекао је да БиХ има највише бораца у Исламској држави по глави становника — укупно њих 390.

„Данас све оно што је написао Алија Изетбеговић у ’Исламској декларацији‘ можете да видите у оном што се зове Исламска држава“, рекао је Додик.

Босна и Херцеговина кретаће се или ка повратку ка изворном Дејтонском споразуму или ка независности РС.

„Нисам онај који би направио политичку авантуру, али имам намеру да освестим Србе да имају права“, истакао је Додик.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик и даље непожељан саговорник за САД

Дејтонски споразум данас је „значајно урушен“ и промене Устава БиХ водиле би ка централизацији државе, каже Додик. Према његовим речима, то је потврдила и бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт, која је недавно изјавила да је циљ у Дејтону био да се створи унитарна држава у којој би превагу односили Бошњаци, науштрб Срба и Хрвата.

Додик је рекао да је данас тешко веровати у одрживост Босне и Херцеговине и додао да је она била „експеримент“.

Кључни делови Дејтонског споразума по Додику су анекси 4 (Устав БиХ) и 10, који се односи на високог представника.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Дешавања у Македонији због незавршеног распада СФРЈ

„Анексе, осим војног, потписала је и Република Српска, чиме је постала међународни ауторитет. Споразум од почетка није почео да се имплементира онако како је написан. Веома брзо је промовисана прича о ’духу Дејтона‘. Тај ’дух‘ су промовисали странци и оно што њима падне на памет тога дана, то је био ’дух Дејтона‘. Требало је да ми, као добри поданици, извршавамо оно што су они очекивали“, рекао је Додик.

Председник Републике Српске је рекао да никада, од стране међународне заједнице, није било искрене намере да се спроведе један од најважнијих међународних споразума у новијој историји.

„Посета папе Фрање Сарајеву била је фарса која је требало да послужи да се Сарајево прикаже као мултикултурални град“, рекао је Додик.

„У Сарајеву живи више Кинеза него Срба и Хрвата заједно. Немам ништа против папе и свих речи које је рекао, само против имагинације која се упорно прави“, нагласио је он.

Писање медија да ће доћи до дистанцирања Србије од Републике Српске, Додик је назвао спекулацијама.

„Никада нисмо имали боље и присније односе откад сам председник Владе или Републике. Апсолутно добро сарађујемо. Да ли неко има намеру да те односе поремети — има, наравно. Али то није део државне политике ни једне ни друге државе“, закључио је Додик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала