Белгија ће одговорити на могућу шпијунажу БНД за Америку

CC0 / Pexels / Трујумфална капија, Брисел, Белгија
Трујумфална капија, Брисел, Белгија - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти Белгије ће оштро одреаговати у случају да се потврди да су немачке специјалне службе вршиле шпијунажу белгијских компанија и државних институција у интересу америчке Агенције за националну безбедност (НСА), изјавио је премијер краљевине Шарл Мишел.
Компјутер - Sputnik Србија
Белгија истражује наводе о немачком шпијунирању

Тужилаштво Белгије је јуче потврдило да је покренуло истрагу о наводном шпијунирању у корист САД. Белгијски канал РТБФ је раније јавио да су се под контролом немачке специјалне службе нашле 134 интернет-линије у 30 европских земаља, укључујући Белгију. 

„То су пријатељске земље, савезнице (Немачка и САД). Питање поверења је важан елемент и ако те информације буду доказане, Влада ће предузети одлучну иницијативу по овом питању“, рекао је белгијски премијер. Између осталог, он није искључио да ће ово питање покренути на самиту ЕУ.

Како је раније било саопштено у федералном тужилаштву Белгије, „ради се о хакерским нападима и незаконитом прислушкивању телефонских линија (националног телекома) ’Белгаком‘ које су, наводно, вршиле немачке службе и америчка НСА“. Истрага ће трајати колико буде потребно, саопштили су у тужилаштву.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала