Давутоглу поднео оставку до формирања нове владе

© AFP 2023 / OZAN KOSEАхмет Давутоглу
Ахмет Давутоглу - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски премијер Ахмет Давутоглу поднео је данас оставку, што је процедурални потез после парламентарних избора одржаних у недељу, али ће остати на тој позицији док не буде формирана нова влада, саопштила је данас канцеларија турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Ердоган је прихватио оставку владе са Давутоглуом на челу, током једночасовног састанка у његовој палати у Анкари, који је заказан како би председник и премијер Турске разговарали о будућности владе након неповољних резултата избора по владајућу Партију правде и развоја (АКП).

A Turkish woman casts her ballot as she votes in Turkey's general election at a polling station in a primary school in Ankara on June 7, 2015 - Sputnik Србија
Турска: Ердоган спао на мањинску владу

Та странка на челу са Давутоглуом је на изборима одржаним протеклог викенда изгубила већину у парламенту, због чега ће морати или да формира коалициону владу са једном од опозиционих странака, што би могло да потраје неколико недеља, или да покуша да влада сама као мањинска влада, пренео је Ројтерс.

Очекује се да ће Ердоган званично овластити Давутоглуа да формира нову владу након објављивања званичних резултата избора, што ће се можда догодити тек следеће недеље, процењује британска агенција.

Према прелиминарним незваничним резултатима на парламентарним изборима АКП је освојила 40,9 одсто гласова, али је изгубила апсолутну већину у законодавном телу, освојивши тек 258 од 550 посланичких мандата.

Републиканска народна странка (ЋП) и Партија националистичког покрета (МХП) повећали су број посланика у односу на изборе 2011, и освојили 132, односно 80 посланичких мандата.

Прокурдска Народна демократска партија (ХДП) на четвртом је месту са освојеном подршком од 13,1 одсто бирача и 80 посланичких места.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала