Ал Каида напала борце Исламске државе

© REUTERS / Thaier Al-SudaniИсламска држава
Исламска држава - Sputnik Србија
Пратите нас
Екстремисти повезани са Ал Каидом прогласили су свети рат против испоставе Исламске државе у источној Либији, пошто су маскирани нападачи убили једног од њихових вођа.

У сукобу ривалских џихадистичких група погинуло је 11 бораца на обе стране, преноси АП.

Милитанти Исламске државе - Sputnik Србија
ИД заузела либијски град Сирт

Сукоби су избили када је наоружани нападач отворио ватру на исламисту Наср Акра, који се, инспирисан Ал Каидом, борио у Авганистану и који је био у затвору у Великој Британији, због оптужби за тероризам. Он је убијен заједно са својим помоћником.

Акрина група џихадиста, позната као Савет Шура Дарна, оптужила је за убиство милитанте Исламске државе, уз обећање да ће против њих водити свети рат, док нико не остане жив. Она је такође позвала становнике да устану против екстремистичке групе.

У сукобима који су уследили, убијено је најмање девет милитаната ИД и двојица из Шура савета, укључујући и Салема Дербија, команданта такозване Абу Салем бригаде, која је дуго у непријатељству са ИД. Група ИД је настала као филијала Ал Каиде, али је избачена из глобалне џихадистичке мреже 2014. године, када су се две групе сукобиле у Сирији.

Филијала ИС преузела је контролу над Дарном прошле године, пошто су ветерани, који су се вратили из Ирака и Сирије, ујединили разбијене екстремистичке фракције и побили ривале.

Џихадисти Исламске државе - Sputnik Србија
Коалиција против ИД: Стратегија иста упркос неуспесима

Дерби припада генерацији исламских милитаната који су претворили Дарну у џихадско упориште, током 80-их и 90-их година и побуне против Моамера Гадафија. Дарна је била главни извор либијских џихадиста и бомбаша самоубица који су се прикључили побуњеницима у Ираку, после америчке инвазије 2003. године.

Читаве бригаде домородаца из Дарне боре се у сиријском грађанском рату. Упркос џихадистичкој прошлости, Дерби и његови следбеници једном су дозволили либијским лидерима да посете град, најављујући подршку демократски изабраној влади, али само оној која ће спроводити исламске законе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала