Затруднела девојка човека са првим пресађеним пенисом

© Flickr / Pieter van Marion Операција - илустрација
Операција - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Јужноафриканац на ком је изведена прва успешна трансплантација пениса зачео је бебу са својом партнерком само неколико недеља након операције, на изненађење доктора.

„Дефинитивно има широк осмех. Поносан је. Такође је и мало стидљив“, рекао је Андре ван дер Мерве са Универзитета у Стеленбошу, који је предводио тим хирурга током деветочасовне операције децембра прошле године, јавила је „Раша тудеј“ (РТ).

Исход још неизвестан

„Трудноћа није неочекивана јер овај човек има нормалне сексуалне односе са својом дугогодишњом партнерком. Али за примаоца је то велика ствар и доказ да је операција успешно обављена. Веома сам срећан и желим да се захвалим свима из свог тима“, рекао је Ван дер Мерве.

Ван дер Мерве је признао да није очекивао да ће се двадесетједногодишњак из Кејптауна, чије име није познато медијима, упустити у сексуалне односе само пет недеља након операције, нити да ће његова партнерка тако брзо да затрудни. Професор је рекао да још увек није урађен тест провере очинства, који је заказан за новембар. Међутим, додао је да „није имао никаквих разлога“ да сумња у искреност овог пара, који тек треба да сазна пол детета.

Ван дер Мерве, који је операцију извео заједно са колегама из болнице Тајгерберг у Кејптауну, упозорио је да остаје ризик од физичког одбацивања пресађеног органа, које би се најпре манифестовало лезијама на кожи.

„У овом тренутку, са кожом је све у реду. Нема одбацивања и пацијент се опоравља“, уверава Ван дер Мерве.

Потрага за донатором

Његов тим спроводио је истраживачки програм последњих пет година, али је први пацијент за трансплантацију одабран пре три године, када му је у неуспелом ритуалу обрезивања одраслих, карактеристичном за племе Косу, орган ампутиран.

Прва фаза била је да се пацијент припреми на психолошки ударац који би изазвао страни екстремитет прикачен за његово тело. Претходни покушај трансплантације пениса, изведен у Кини 2006. године, пошао је по злу када су и пацијент и његова супруга осећали одбојност према новом органу.

Затим је требало пронаћи донатора, у ситуацији када многе породице одбијају да донирају органе својих ближњих, због сујеверја. На крају је донатор сахрањен са лажним пенисом направљеним од коже абдомена, док је прави чекао трансплантацију.

Ван дер Мерве је рекао да је добио захтеве за извођењем такве операције широм света, али приметио да је проблем и даље највећи управо у Јужноафричкој Републици, где племенски ритуали доводе до тога да чак 250 младића остане са нефункционалним сексуалним органима након неспретно изведених обрезивања.

Професор је навео да још деветорица младића учествује у првобитном испитивању и додао да се нада да ће извести наредну трансплантацију пениса до краја ове године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала