Вучића не брине Приштина, већ БиХ

© AFP 2023Александар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Однос Београда и Приштине не представља највећу претњу регионалној стабилности, изјавио је данас у Цириху премијер Александар Вучић истакавши да за њега један од „највећих страхова“ представља ситуација у БиХ.

Без регионалне стабилности не бисмо могли да спроводимо економске реформе, истакао је Вучић, који је учестовао на Пословном форуму „Привредна комора Швајцарска — Централна Европа“.

Насер Орић - Sputnik Србија
Дураковић: Вучић да не долази ако Орић не буде на слободи

„Везу између Београда и Приштине не видим као највећу претњу регионалној стабилности. Биће још неких ствари које ће морати да се среде, али разговарамо једни са другима, а дијалог је нешто што је веома битно и значајно за обе стране“, рекао је Вучић, напомињући да се нада компромисима како би се постигли „добри договори“ за добробит оба народа — српског и албанског.

С друге стране, казао је, један од његових највећих страхова је ситуација у БиХ и зато су односи Србије и БиХ „увек тихи“. Србија, додао је, не одговара чак ни на неке изјаве које одатле долазе.

„Не зато што смо слаби, већ јер желимо да имамо континуирани дијалог са БиХ и зато што сматрам да је дијалог између Србије и БиХ од стратешке важности за Србију и Западни Балкан“, подвукао је Вучић.

Премијер Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Пред нама је тежак период, будимо јединствени

Он је додао да је Србија уложила много у изградњу добрих односа са Црном Гором и Македонијом.

Према његовим речима, Србија је променила „стратегију и тактику“, што је доказала и његова недавна посета Албанији, као и посета албанског премијера Едија Раме Србији.

„То је био први пут да он посећује Србију и ја Албанију. Сада можемо да разговарамо“, казао је премијер и најавио да ће од Брисела тражити подршку за неке програме, пре свега саобраћајну инфраструктуру, а заједно са Албанијом Србија ће, како је рекао, потписати и неке документе, што нико није очекивао.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала