Оливер Дулић негира оптужбе за злоупотребу

© AP Photo / Darko VojinovicОливер Дулић
Оливер Дулић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Некадашњи министар за заштиту животне средине и просторног планирања Оливер Дулић данас је на почетку суђења у Специјалном суду у Београду негирао оптужбе да је са сарадницима злоупотребио службени положај приликом издавања дозвола за рад предузећу „Нуба инвест“ 2009. године.

„Негирам извршење кривичних дела која ми се стављају на терет”, рекао је Дулић у кратком изјашњењу о кривици и најавио да ће у наставку суђења детаљно изнети своју одбрану.

Кривицу су негирали и његов некадашњи заменик Небојша Јањић и бивши директор „Путева Србије” Зоран Дробњак.

Оптужницом коју је претходно прочитао заменик тужиоца за организовани криминал Милојко Мандић, Дулић се терети да је дао усмени налог Јањићу да се издају локацијске и грађевинске дозволе за постављање оптичких каблова словеначком предузећу „Нуба инвест”, иако оно није имало неопходну документацију у складу са Законом о планирању и изградњи и Законом о јавним путевима.

Јањић је прихватио усмени налог Дулића, а Дробњак је 18. септембра 2009. издао спорне дозволе иако за то нису били испуњени неопходни услови.

Према тврдњама Тужилаштва, издавањем захтеваних дозвола омогућено је „Нуби” да приступи изградњи оптичке мреже каблова на државним путевима којима управљају „Путеви Србије” и то на најважнијим коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.

На тај начин, према речима тужиоца, предузеће „Нуба инвест” је стекло доминацију над јавним путевима и њиховој експлоатацији.

Оно је стекло повлашћени положај у односу на друге заинтересоване инвеститоре који су се министарству обраћали са истим захтевима.

Дулић, Јањић и Дробњак терете се да су на овај начин прибавили имовинску корист у износу од преко осам милиона динара.

Оптужени су за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву, за које је запрећена казна од две до 12 година затвора.

Истрага против Дулића и осталих покренута је у септембру 2012. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала