Србија шампион света: Свака част, Орлићи! (видео, фото)

© AP Photo / David RowlandСрпски фудбалери на крову света
Српски фудбалери на крову света - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија зна да игра фудбал. Нови шампион света у фудбалу је репрезентација СРБИЈЕ! Отишли су да играју, па шта ураде. А постигли су немогуће. Освојили су Светско првенство, и то против Бразила, после продужетака резултатом 2:1.

Иако годинама фудбалери разочаравају јавност својим резултатима и играма, неки нови клинци су решили да промене слику.

Србија - Бразил - Sputnik Србија
Руски коментатор: Браво браћоооооо! (видео)

Отишла су наша деца без превеликих очекивања, у тишини, без медијске помпе, а враћају се право на скупштински балкон. Балкон који већ 20 година дочекује српске шампионе у кошарци, ватерполу, одбојци, тенису, сада је дочекао да се на њега попну фудбалери. И то са пехаром првака света!

Пред пуним стадионом на Новом Зеланду у финалу је савладан петоструки освајач првенства, репрезентација Бразила. Иако су Кариоке имале већи посед лопте, били у више наврата ближи голу и вођству, наши омладицни се нису предавали. Као уосталом и током целог турнира.     

Показали су колико имају велико срце, показали су шта им значи дрес са грбом Србије, показали шта је то тимски дух.

Повели су изабраници Вељка Пауновића први. После одличне акције по десној страни, преко Андрије Живковића, и кратког центаршута Максимовића, Станиша Мандић постиже гол. За велико славље, за великих 1:0, у 70. минуту.

© AFP 2023 / MICHAEL BRADLEY Нови шампион света у фудбалу је репрезентација Србија
Нови шампион света у фудбалу је репрезентација Србија - Sputnik Србија
Нови шампион света у фудбалу је репрезентација Србија

Нажалост, Бразил успева брзо да се повеже  после примљеног гола. Крећу офанзивно, и већ после 4 минута преко сјајног Переириног соло продора, стижу до изједначења.

До краја меча имао је Бразил иницијативу, стварао шансе, претио нашем голу, али Србија је имала Рајковића, имала је велико срце и имала је мирну главу.

Фудбалери Србије шампиони света - Sputnik Србија
Честитке светским шампионима

У продужецима је виђен нешто мирнији ритам, екипе су се чувале, и чекале грешку противника, и из контри покушавали да постигну гол. И баш такву је дочекала наша репрезентација. Пред сам крај, на само два минута пре пенала, пре рулет игре, пред коцкање са срећом и живцима, севнула је контра Србије.

Додавање Живковића до Максимовића, који избија сам пред голмана, и хладнокрвно, мирно, у стилу најискуснијих голгетера, шаље лопту кроз ноге голмана Бразила. За огромну радост, за велико славље, за неописиву срећу свих оних којима су српске боје у срцу.    

Права ерупција емоција уследила је после последњег звиждука. Само то се чекало, па да сви истрче на терен и поздраве своје јунаке. Сузе радоснице и неверица. Загрљаји , пољупци и Вељко Пауновић на рукама својих пулена.

Слика која је обишла свет. Велико и апсолутно заслужено славље. Ако неко и каже: „Имали су доста среће...“, у праву је, јесу! Без тог фактора нема великих резултата. Али, ако ју је неко залужио, онда су то наши момци. Тимском игром, победничким карактером, великим другарством, беспоштедном борбом и дисциплином. И на терену и ван њега.

Свака част децо! Неки би рекли, остварили сте сан целе Србије. Ипак, овако нешто нико није смео ни да сања... Можда ни ви. Али ово више није сан... Ово више није жеља... Ово више нема префикс „кад би било...“ Ово је стварност, ово је реалност. Радуј се, Србијо! Постала си првак света у фудбалу!

© Sputnik / Бранкица РистићБеограђани славе светску титулу
Београђани славе светску титулу - Sputnik Србија
Београђани славе светску титулу

Београђани су од јутрос са великим узбуђењем пратили финалну утакмицу омладинске репрезентације Србије на Светском првенству у фудбалу, а одмах након што су Орлићи победили и освојили титулу, почело је и славље.

© Sputnik / Бранкица РистићСлавље у Београду због освајаља титуле првака света у фудбалу
Славље у Београду због освајаља титуле првака света у фудбалу - Sputnik Србија
Славље у Београду због освајаља титуле првака света у фудбалу

У центру Београда одмах после последњег судијског звиждука зачуле су се петарде и сирене аутомобила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала