Држава је за избегле урадила највише што је могла

© Фото : Танјуг, Драган СтанковићАлександар Вулин на манфестацији Шести крајишки откос
Александар Вулин на манфестацији Шести крајишки откос - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да не постоји држава на планети која има више избеглица и интерно расељених од Србије, наводећи да је држава урадила за те људе највише што је могла.

„Држава Србија је дала највише што је могла, никада није довољно, али је дала највише што је могла. Многи богатији од нас то не би урадили“, рекао је Вулин новинарима на манифестацији „Шести крајишки откос“, одржаној у највећем избегличком насељу Бусије у Земуну поводом Светског дана избеглица.

Вишње - Sputnik Србија
Вулин бере вишње

Данас, навео је министар, може да се види како се много богатије земље понашају према избеглима, а како се понашала Србија и како се и данас понаша.

„Србија је урадила све што је било до ње, увек може да уради више. Морамо признати да је и добар део међународне заједнице то разумео, али добар део и није“, рекао је Вулин наводећи да је оно што је дала Србија, која је мала и сиромашна земља, можда није довољно, али да је више него што је дала иједна друга земља на свету.

Вулин је рекао да још од држава са простора бивше Југославије нема решења питања пензија.

„Још увек многи пензионери из Хрватске који данас живе овде, избегли и протерани, немају решене пензије“, навео је Вулин.

Избеглице - Sputnik Србија
Колико треба да прође да би се решио статус избеглица?

Говорећи о спортско-културној манифестацији „Шести крајишки откос“, у којој је учествовао, Вулин каже да Србија воли такве манифестације и своју различитост у оквиру српског народа.

„Ми волимо када се разликујемо по говору, по пореклу, по традицији, по култури, а сви смо једно. Ово је начин да се избегли и протерани не осећају ни избегло ни протерано, већ да буду део свог народа, као што они јесу“, рекао је министар.

Вулин каже да су Крајишки Срби донели у Србију своју културу, обичаје, вредности, храброст и да то Србија цени, а данашња манифестација је начин да се то покаже.

Министар Вулин је учествовао и ове године у кошењу испред Цркве светих Ћирила и Методија у том земунском насељу, у оквиру манифестације „Шести крајишки откос“ коју је организовала Коалиција удружења избеглица.

Поред такмичења у кошењу и традиционалним спортским вештинама, на тој манифестацији је представљена изложба слика, књига и ручних радова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала