Стефановић: Хапшења занимљиве коинциденције

© Sputnik / Бранкица РистићНебојша Стефановић на конференцији СНС
Небојша Стефановић на конференцији СНС - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија урадила све по питању Орића, сада је потез на другима, а не на нама.

Држава Србија је урадила све што је требало у случају изручења Насера Орића и о томе сада одлучују органи других држава, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, одговарајући на питање Спутњика.

Насер Орић у време рата у Босни - Sputnik Србија
Швајцарска не може да одбије изручење Орића

„Министарство унутрашњих послова потврдило је да је оптужница на снази, Министарство правде је замолницом тражило изручење и сад је одлука на правосудним органима других држава, а не на нама. Што се нас тиче, ми смо све што је до нас урадили да неко ко је учинио најтеже злочине, најтежа кривична дела, ко је осумњичен за њих, дође и одговара пред нашим судовима“, рекао је Стефановић.

Говорећи о спекулацијама да се иза хапшења Орића и Харадинаја крију неке друге а не правне ствари, Стефановић је рекао:

„Све су то занимљиве коинциденције и очигледно је да се врши велики притисак на Републику Србију из разних центара и по разним основама. Међутим, наш посао је да заштитимо интересе Републике Србије и ја сама потпуно уверен да ће премијер доносити увек најбоље могуће одлуке без обзира на притиске, како да заштити и интересе наше земље и људи, без обзира дa ли живе на Косову или негде другде у Србији“, изјавио је он.

Министарство правде затражило је јуче од Швајцарске изручење Орића, који је у ухапшен 10. јуна у Берну по српској потерници због сумње да је извршио ратне злочине.

Насер Орић - Sputnik Србија
Изручење Орића Србији – чиста фарса

Уз захтев за изручење Швајцарској је прослеђена и пратећа документација у вези са оптужбама за које га терети Тужилаштво за ратне злочине. Орићу је након хапшења одређен екстрадициони притвор.

Бивши командант муслиманске војске је након хапшења у Берну изјавио да „одатле у Србију жив неће“.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014, због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала