Будимпешта: Ограду према Србији подићи што пре

© REUTERS / Marko DjuricaМађарски зид - европска тврђава
Мађарски зид - европска тврђава - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто каже да је мађарска Влада донела одлуку да привремена ограда на граници са Србијом буде подигнута што пре како би се зауставио прилив илегалних миграната. Због кршења споразума ЕУ, Аустрија прети увођењем граничне контроле на граници са Мађарском.

Сијарто је на конференцији за новинаре после седнице Владе Мађарске рекао да ограда, којој се Србија противи, не представља билатерално питање и да односи са Србијом никад нису били тако добри као данас, преноси Танјуг.

Виктор Орбан - Sputnik Србија
Орбан: Зид према Србији заштитиће и Европу

Према његовим речима, 61.000 илегалних миграната је ушла у Мађарску ове године, при чему су готово сви прешли границу између Србије и Мађарске.

Већина миграната који траже статус избеглице у Мађарској брзо напуштају земљу и одлазе даље у западну Европу.

Сијарто је рекао да треба да буде усвојено неколико измена закона да би могла да почне изградња ограде. Није, међутим, рекао када би радови могли да почну.

Министар је рекао и да Мађарска у потпуности поштује све европске обавезе, али се суочава са великим проблемима када су у питању смештајни капацитети због масовног прилива илегалних миграната са територије Србије.

„Радимо на томе да решимо тај велики проблем што пре, како бисмо могли да поступамо у потпуности у складу са свим европским стандардима у вези са мигрантима“, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре после седнице Владе.

Савет Европе - Sputnik Србија
Европа критикује „мађарски зид“

Министар је рекао да је Мађарска информисана да Аустрија и још десет држава-чланица ЕУ намеравају да илегалне имигранте врате у Мађарску.

„Ми се са тиме не слажемо“, рекао је Сијарто и додао да би они требало да буду враћени у Грчку где су прво и ушли на територију ЕУ.

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала