Вучић: Спремни на компромисе, то мора и Приштина

© Фото : TANJUG/ MARKO ÐOKOVICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Бриселу постигнут озбиљан напредак у разговорима о Заједници српских општина, али да је договорено да се с тим за сада не излази у јавност.

„Уколико бисмо почели да говоримо, плашим се да ништа од договора не би било. То је договор са Високом комесарком Федериком Могерини“, рекао је Вучић новинарима у Влади Србије, уз опаску да се он договора држи, а као доказ те тврдње он наводи чињеницу да се детаљи договора нису појавили у данашњој штампи и осталим медијима.

Преговори у Бриселу - Sputnik Србија
Тешки разговори у Бриселу, напредак око ЗСО

О детаљима договора, како је рекао, осим њега, знају само директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и министар спољних послова Ивица Дачић.

Већ следеће недеље Вучић каже да очекује нови састанак у Бриселу.

Кад је реч о „Парку мира“ каже да он може бити уклоњен уколико Албанци прихвате да то буде пешачка зона.

„Скупштина општине Северне Митровице донела је одлуку да улица Краља Петра буде пешачка зона, не треба никоме од наших људи никакав парк и спремни су да га склоне, али Албанци не желе да прихвате пешачку зону. Они хоће да им туда пролазе баш камиони, дакле није реч о слободи кретања, него је реч о слободи понижавања Срба“, објаснио је премијер.

Политички дијалог Београда и Приштине у Бриселу - Sputnik Србија
Бриселски преговори: Без компромиса око ЗСО

Вучић је рекао да Србија не може да се одрекне свих својих захтеве, а да Албанци не ураде апсолутно ништа, и додао је да су званичници Србије спремни на компромисе, али и да друга страна треба то да покаже.

„Ако нам одузмете право да ми одлучујемо у нашим српским општинама на северу Космета, о томе где ће да буде пешачка зона, о чему ћемо онда да одлучујемо“, упитао је Вучић.

Такође је упитао у ком се то споразуму помиње „Парк мира“, наводећи да га нема у Бриселском споразуму.

„Измислили су га политички, да би притискали Србију и ничему другом тај парк не служи“, закључио је премијер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала