Џиновски вир у језеру - није чудо, него људско дело (видео)

© Фото : screenshot/youtubeВир
Вир - Sputnik Србија
Пратите нас
Огромни вир у језеру Тексома у Тексасу усисавао је воду као да је извучен чеп на кади. Вир на језеру кретао се у смеру супротном од кретања казаљки на сату.

Америчко Друштво инжењера дистрикта Тулса поставило је на Јутјуб снимак вира, наводећи да је пречник вртлога био око 8 метара и да је могао да усиса мањи брод.

У овој појави, међутим, нема ничега паранормалног, јер постоји рупа која усисава воду из језера.

„Као када у кади извучете чеп и вода отекне, тако настаје и овај вир“, објашњава Би Џеј Парки, асистент менаџера за језеро Тексома.

Ово језеро једно је од највећих извора воде у Сједињеним Америчким Државама. Налази се на граници између Оклахоме и Тексаса и формирано је од воде са бране Денисон на реци Ред.

„Када ниво воде порасте, као што се догодило последњих недеља, Друштво инжењера отвара ’врата‘ на дну језера да извуче воду у реку. Вода почиње да се креће као торнадо, који је најшири на врху, а најужи на дну“, навео је Парки и додао да би довољно велики вир могао лако да „прогута“ омањи брод.

Читаво подручје је тренутно забрањено за бродове и чамце.

„Величина вира зависи од низа фактора, међутим иако се наводи да је рупа око осам метара у пречнику, пречник забележен на снимку био је око три метра“, истакао је Парки.

Ситуација је тренутно драматична, пише „Бизнис инсајдер“, због великих падавина у региону у последњих неколико недеља, које се узроковале драматичне поплаве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала