Због миграната појачана контрола - стигли и Мађари

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVICСрпска гранична полиција у Прешеву на граничном прелазу између Србије и Македоније
Српска гранична полиција у Прешеву на граничном прелазу између Србије и Македоније - Sputnik Србија
Пратите нас
Гранична полиција Србије појачала је, због бројних миграната контролу државне границе са Македонијом, а у помоћ су стигле и колеге из Мађарске.

"Гранична полција предузима интензивне превентивне мере како би спречила незаконито прелажење државне границе миграната из разних афричко азијских земаља да незаконито долазе са подручја Македоније", каже представник Граничне полције Драган Лазаревић.

Он је изјавио Тањугу да је српска полиција у том погледу ангажовала све расположиво људство и материјално техницка средства са којима располажемо.
"Желим да напоменем да је тај број илегалних, или ирегуларних миграната у овој години знатно повећан у односу на исти период прошле године, а према нашим показатељима отприлике за пет и више пута, посебо у току јуна ", рекао је Лазаревић.
Он је додао и да је на границу са Македонијом дошао одрђени број полицијских слузбеника граничне полције Мађарске који су добро опремљени.


Према његовим речима, колеге из Мађарске су опремљени одређеим техничким средствима са одређеним системима за надзор државне гранце, односно термовизијским камерама.
"То су мобилни системи и они су веома ефикасни у откривању незаконитог прелажења и они ће нам значјано помоћи у предузимању превентивних мера у спречавању илегалних прелазака из Македоније", рекао је Лазаревић.

На јужној српској граници је 10 мађарских полицајаца који учествују у четири патроле и који су опремљени термовизијским камерама како би се спречили илегални преласци миграната, рекао је министар унутрасњих послова Небошја Стефановић.
"Радимо на смањењу илегалних прелазака и ускоро ћемо почети сарадњу и са немачком и аустријском полицијом", рекао је Стефановић новинареима у Београду. Он је прецизирао да ће у Србију у нередном периоду доћи 20 немачких и 10 аустријских полицајаца са термовизијском опремом.

У Прешеву су током дана боравили и министри Александар Вулин и Братислав Гашић који су обишли привремени Колективни центар намењен мигрантима, а који ће ускоро ће бити спреман за прихват тих људи. Министри су разговарали са мигранима из Сирије, Авганистана, Еритреје и других земаља, којима је Србија успутна станица до држава Европске уније.

За мигранте су обезбеђене храна и лекови и сва друга права која потичу из међународног и домаћег законодавства, а објекат за њихов смештај ће бити транзитни центар у коме ће моћи да се одморе и добију медицинску и сваку другу помоћ. За привремени смештај миграната намењена је Управна зграда са рестораном Предузећа за обраду дувана у Прешеву која је  прилагођена за њихов прихват.

 Од 22. јуна у Прешеву су припадници нишке Војне болнице организовали пункт за тријажу и хитну медицинску помоћ.
Први мигранти на граничном прелазу Прешево који су тражили азил регистровани су још 2009. године, али тада су то били појединачни случајеви.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала