Руска делегација одбија да иде у Хелсинки

© Sputnik / Сергеј Гуњејев / Уђи у базу фотографијаСергеј Наришкин
Сергеј Наришкин - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија неће учествовати на летњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Хелсинкију, изјавио је председник Државне думе Руске Федерације Сергеј Наришкин, који је оценио да је недопустиво да се умањује ниво руске делегације у том телу.

Наришкин је изјавио да је добио писмо од председника Парламентарне скупштине ОЕБС-а Илкија Канервија с позивом да учествује у раду скупштине, али да Руска Федерација неће променити одлуку да не путује у Финску. 

Председник Државне Думе Сергеј Наришкин - Sputnik Србија
Скандал! Русија не прихвата забрану уласка Наришкину у Финску
„Добио сам писмо од председника Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Он ме позива да учествујем у раду Парламентарне скупштине, али наш одговор је једнозначан: сматрамо да је недопустиво да се умањује ниво руске делегације на сесији Парламентарне скупштине“, рекао је Наришкин новинарима. 

Финска је одбила да дозволи улазак руским парламентарцима који су под западним санкцијама, а међу којима је и председник Државне думе Сергеј Наришкин, због чега они не могу да учествују у летњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Као одговор на овај корак делегација Руске Федерације одлучила је у пуном саставу да не иде у Хелсинки. 

Први заменик председника Одбора за међународне послове Горњег дома руског парламента Владимир Џабаров каже да би држава, која је домаћин међународног форума такве врсте, требало да игнорише санкције.

„Мислим да је то грубо кршење принципа парламентаризма. У Финској смо планирали да учествујемо на заседању озбиљне међународне организације, а не да купимо финске кобасице", рекао је он.

Он је као пример изузетка навео прошлогодишњу конференцију ОЕБС-а у Швајцарској, када су руски парламентарци присуствовали скупу, упркос санкцијама.

„Санкције се тичу приватних посета и забрана уласка, а када је реч о међународним скуповима је потпуна бесмислица. Осим тога, санкције су нелегитимне, зато што су уведене мимо одлуке СБ УН".

 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала