Реалис — валута која ће оборити долар?

© FlickrМонете
Монете - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници Руског економског института „Плеханов“ сматрају да ће независна наднационална валута помоћи да се смањи значај америчког долара у светској трговини, као и да ће позитивно утицати на ефикасност националних и светских финансијских система.

На међународној конференцији о међубанкарској сарадњи, која је одржана у Москви, шеф катедре привредне економије Андреј Бистров представио је наднационалну валуту под условним називом реалис. 

„Мане светског  монетарног система коче економски развој већине држава и због њих су државе у политичком смислу неједнаке. У тренутним околностима, држава која је емитент светске валуте, попут долара без икаквог разлога има преференције, грешка у процени куповне моћи валута на берзи достиже чак 300%“, каже Бистров.

По његовим речима, многе државе су забринуте доминацијом долара на међународном монетарном тржишту.

„Све државе Шангајске организације за сарадњу и БРИКС-а размишљају о евентуалном одустајању од долара. Тешко је одустати од система, који се чинио незамењивим. Али са друге стране, то би омогућило конкуренцију валута, корисну за економију“, сматра научник. 

Бистров каже да када је реч о реалису, не разматра се могућност готовинског плаћања.  

„На почетку реалис би могао да буде виртуелна валута. Тако да би државе које су увеле реалис могле да сачувају национални монетарни систем и истовремено да уживају предности наднационалне валуте.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала