У Србији је готово 40.000 људи тражило азил

© Фото : Centar za zastitu i pomoc traziocima azilaЦентар за заштиту и помоћ тражиоцима азила
Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила - Sputnik Србија
Пратите нас
У првих шест месеци ове године азил у Србији тражило 35.712 људи, највише из Сирије и Авганистана, али и из Сомалије, Ирака, рекао је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Он је, говорећи у Скупштини Србије, рекао да је 20.725 лица у том периоду спречено да незаконито пређе границу, а против неких су покренути и прекршајни поступци. Према његовим речима, у Западној Европи око два милиона људи има избеглички статус.

Мигранти - Sputnik Србија
Мигранти засипају Западни Балкан

„Немам илузију да смо сваког спречили да илегално пређе“, навео је Стефановић и додао да је и данас у Србији делегација коју чине немачки, аустријски и мађарски директори полиције, са којима се разговарало о мерама за спречавање илегалних миграција.

Стефановић је навео да је Србија само земља транзита, али да ситуација показује да је „Европа дошла на границе Србије“ и да ЕУ види Србију као земљу-партнера, која може да помогне у решавању проблема илегалних миграција.

„Комплексно је питање, нико нема калкулацију колико нас то кошта“, рекао је Стефановић.

Мигранти чекају на граници између Италије и Француске у граду Винтимиглиа јуна, 12, 2015 - Sputnik Србија
Азиланти све брже напуштају Србију

Према његовим речима, Србија и даље има огроман притисак нових људи.

„Сви бројеви указују да ће огроман број људи тек пристизати. Формирали смо републички штаб који предводи министар Александар Вулин, а надгледа министар здравља Златибор Лончар“, рекао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала