Чепурин: Наставити консултације, вето је јака ствар (видео)

© Tanjug / Раде ПрелићАлександар Чепурин
Александар Чепурин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски амбасадор Александар Чепурин каже да је Русија заузела врло јасан став по питању резолуције о Босни и Херцеговини и да активно ради на том питању. Дипломата се слаже да је геноцид опасна етикета, али истиче да треба и даље радити на компромису, с обзиром да је посезање за ветом, како каже, јака ствар.

Према његовим речима, питање Сребренице је пре свега питање регионалне стабилности и мира у региону.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Лондон покушава да спречи руски вето

„Видимо колико су у последње време Србија и српско руководство урадили или се трудили да ураде за мир и сарадњу у региону… Знамо ко је био одговоран за оно што се дешавало у Југославији и ко је својски доприносио распиривању међунационалних страсти, а сада покушавају да своју кривицу припишу геноцидности Срба“, нагласио је Чепурин.

Коментаришући четврту варијанту британске резолуције која је достављена Србији, Чепурин каже да су измене које је Велика Британија поднела СБ УН-а у највећој мери „козметичке“.

„То су козметичке поправке које не дотичу етикету геноцида, а то је кључна ствар. Према таквим стварима се треба  опрезно односити. Србима који су поносан народ, који се током историје борио за правду и веома много учинио, налепити такву етикету је благо речено неозбиљно", нагласио је он.    

Амбасадор је рекао и да је у овом тренутку неопходно радити на проналажењу компромиса у Савету безбедности, додајући да су сва остала решења могућа тек онда кад буде јасно да се не може постићи компромис.

Према речима Чепурина, суштина руске варијанте је да се ода пошта свим жртвама конфликата у бившој Југославији  и да се учини све да се убудуће осигура мир и сарадња народа региона.

На питање да ли ће, уколико компромис не буде постигнут, Русија уложити вето на британски предлог резолуције, Чепурин каже да је „ вето веома јака ствар“.

„Сада се налазимо у фази кад треба да радимо са земљама чланицама СБ, то је 15 држава Азије, Африке, Латинске Америке, с тим да оне узимају у обзир став Србије, који се веома јасно и прецизно излаже“, истиче он.

Уједињене нације - Sputnik Србија
Руска резолуција мири напаћену Босну

Упитан шта очекује до 7. јула кад би СБ УН требало да расправља о резолуцији, Чепурин каже да веома много зависи од зрелости и активности Србије јер се то питање тиче ње лично.

„Србија има много пријатеља и зато ће даља дешавања бити својеврстан лакмус тест. Не ради се о томе да буду против, макар да се уздрже.  Русија показује да је и пријатељ и стратешки партнер Србије јер узима у обзир и интересе Србије и српског народа“, каже Чепурин и додаје да је што се  тиче осталих веома важно да се активно разговара и објасни став.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала