Вивијен Вествуд: Амерички споразуми воде у „орвелизацију“ света

© AP Photo / Vianney Le CaerВивијен Вествуд позира за кампању Уметници против ТТИП
Вивијен Вествуд позира за кампању Уметници против ТТИП - Sputnik Србија
Пратите нас
Трансатлантско трговинско и инвестиционо партнерство (ТТИП), о ком у тајности преговарају Сједињене Америчке Државе и Европска унија, прети да нас одведе у свет из књига Џорџа Орвела, рекла је за Спутњик модна креаторка Вивијен Вествуд.

Чувена модна креаторка Вивијен Вествуд рекла је за Спутњик да се противи ТТИП због његових „орвеловских“ тенденција и вела тајне који окружује преговоре.

Вествудова је чланица организације „Уметници против ТТИП-а“, групе која окупља све већи број оних који желе да подигну ниво свести о споразуму који је на помолу и импликацијама које би он имао за људе широм Европе. Ова група сматра да би договор могао да доведе до пребацивања политичке моћи са демократски одабраних влада на велике корпорације под изговором смањивања „трговинских баријера“.

Европски парламент - Sputnik Србија
ЕП одложио гласање о трговинском уговору САД и ЕУ

„Ако посетите сајт Викиликса, видећете да оно што се дешава није само предложено партнерство између Европе и Америке, већ Америка има и многа друга партнерства, која покривају готово цео свет. То значи да ће неслагање делити већи део света“, рекла је Вествудова.

Она је додала да је „интересантно“ како ова серија трговинских споразума не укључује Русију, Кину и Бразил. Због глобалне покривености споразумима, појединачним земљама постаје јако тешко да одбију да буду део пактова, сматра Вествудова.

„Све то је само додатак опасности коју представља овај орвеловски свет, где је увек мора да постоји и непријатељ. Али опет, контролишеш већи део света, а контролишеш и остатак, тиме што од њега правиш непријатеља“, додала је Вивијен Вествуд.

Вивијен Вествуд је британска модна креаторка и пословна жена, која је умногоме заслужна за увођење модерног панк и њу вејв стила светски тренд. Пре две године Вествудова се на модној ревији у Лондону појавила носећи мајицу са натписом „Ја сам Џулијан Асанж“.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала