Резолуција увод у укидање Републике Српске?

© Tanjug / OKSANA TOSKICMинистар спољних послова Ивица Дачић
Mинистар спољних послова Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија не сме да ликује уколико се резолуција не усвоји, али ни да оплакује своју судбину ако се усвоји, каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Додаје да ће се Србија радовати ако је циљ ове резолуције помирење.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је шеста и коначна верзија резолуције Велике Британије о Сребреници једина званична верзија и да ће се о њој расправљати на седници СБ УН у 16 часова по средњоевропском времену.

Зграда УН - Sputnik Србија
Савет безбедности о Резолуцији о Сребреници?

„Очекује се да гласање буде данас, мада може да се деси да буде одложено за неки други дан“, каже министар Дачић.

Истиче да Србија није позвана да учествује на данашњој седници.

„Ми имамо примедбе и сматрамо да Британија није одиграла позитивну улогу у свему овоме“, истиче Дачић.

Каже да је за српски народ ово важан, али не и судбоносни дан.

„Постоје три могућности — да резолуција буде прихваћена данас, да буде одбачена или да се гласа неки други дан“, објашњава Ивица Дачић.

Каже, међутим, да очекивања не може да изнесе у јавност из дипломатских разлога.

„Очекујемо да сви буду свесни последица ако се усвоји резолуција. Србија не сме да ликује уколико се резолуција не усвоји, али ни да оплакује своју судбину ако се усвоји. Морамо да идемо даље, једино Србија која брани своје националне интересе може да буде поштована“, истиче Ивица Дачић.

Каже да ће се Србија радовати ако је циљ ове резолуције помирење, али додаје да сам предлог резолуције не може да допринесе помирењу.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић због резолуције писао краљици Елизабети

„Ако овим жели да се створи правна претпоставка за укидање Републике Српске, морам да подсетим да је Србија гарнат Дејтонског споразума, и уколико неко мисли да ће проћи лако, да упозорим, Србија ће стајати на страни РС“, Каже Дачић.

Објашњава да је председник Србије Томислав Николић писао свим шефовима држава сталних чланица СБ УН, али и британској краљици.

„Председник је писао свим шефовима сталних чланицама СБ УН и не видим зашто не би писао и другима. Када је писао краљици Елизабети, писао је и шпанском краљу“, појашњава министар Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала