Ципрас тражи отпис скоро трећине дуга?

© AFP 2023 / POOL / IVAN SEKRETAREV Алексис Ципрас
Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Пратите нас
Очекује се да ће грчки премијер Алексис Ципрас на данашњем ванредном самиту еврозоне представити нови предлог за решавање грчке дужничке кризе, уз захтев за отписивање до 30 одсто грчког дуга, јавља Би-Би-Си.

Самит лидера еврозоне сазван је да би се разговарало о исходу референдума у Грчкој, на ком су Грци одбацили оштре мере штедње и реформе које захтевају страни повериоци у замену за спасавање грчких финансија. Осим Ципраса, самиту ће присуствовати и нови министар финансија Еуклид Цакалотос.

Заставе ЕУ и Грчке у Атини - Sputnik Србија
Грчка жели да се прикључи Развојној банци БРИКС-а

Француски премијер Мануел Валс изјавио је уочи самита да Француска не може да преузме ризик да Грчка напусти еврозону, преноси Танјуг.

„Француска је уверена да не можемо да преузмемо ризик да Грчка напусти еврозону, потез који би могао да утиче на економије широм света“, упозорио је Валс у изјави за Француски радио.

Огласио се и европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан оценом да Грчку треба задржати у Еврогрупи.

У дневнику аустријске државне телевизије ОРФ, Хан је поручио да ће „европски пријатељи учинити све како би Грчку задржали у Еврогрупи“.

Истовремено је поручио да је сада битан квалитет предлога који ће грчки премијер Алексис Ципрас предати партнерима у преговорима.

Јанис Варуфакис и Еуцлид Цаколотос - Sputnik Србија
Преговори с Грчком — компромис или збогом евру

Оценио је да је важно да се у Грчкој створи клима повољна за инвестиције, указујући да тренутно судски спорови трају предуго, као и реализација пројеката, а инвеститорима су потребни одрживост и поверење.

У међувремену, Европска централна банка задржала је досадашњи ниво ограничења хитних средстава за грчке банке, али је поставила строже услове за добијање ликвидности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала