Иран приступа ШОС-у?

© Фотохост-агентство / Уђи у базу фотографијаСамит ШОС/БРИКС у Уфи
Самит ШОС/БРИКС у Уфи - Sputnik Србија
Пратите нас
Саветник заменика председника Државне думе РФ Раџаб Сатарович Сафаров изазио је очекивање да ће на данашњем самиту БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Уфи бити донета одлука о приступању Ирана ШОС-у, али и да ће се убудуће радити на јачању сарадње између Ирана и организације.

„Мислим да су ови самити по много чему већ сада историјски, с обзиром на то да се одржавају у јеку разматрања најважнијих питања која се тичу многих држава у региону, али и свету“, рекао је он за Спутњик, одговарајући на питање шта очекује од самита БРИКС-а.

Сафаров очекује да ће после самита постати потпуно јасно да се у свету формира нови центар моћи, који се наравно концентрише око БРИКС-а и ШОС-а.

Самит БРИКС/ШОС у Уфи - Sputnik Србија
БРИКС о Грчкој, Ирану, нафтној нестабилности... (видео)

Високи функционер бразилског Министарства иностраних послова Жозе Алфредо Граса Лима каже да је неопходно повећати инвестиције, унапредити инфраструктуру и обезбедити нове могућности за развој бизниса у државама-чланицама БРИКС-а.

„Требало би израдити план који ће подићи нашу сарадњу на нови ниво. Наше земље имају важну улогу у светској економији и знатно доприносе њеном расту. Тако да би било природно да спремимо заједнички одговор на изазове кризе“, истиче он.

Према његовим речима, тај одговор је стварање Развојне банке, зато што у овом тренутку Светска банка нема толико средстава.

„Тренутно припремамо ’мапу пута‘ како би се наше економије чвршће повезале, и да наставимо одрживи развој наших земаља“, нагласио је Лима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала