Николић: Русија доказала да је искрен пријатељ

© AFP 2023 / BERTRAND GUAYТомислав Николић
Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић је, поводом руског вета, на предлог резолуције о Сребреници изјавио да је данас велики дан за Србију и да је Русија показала и доказала да је прави и искрен пријатељ.

„Нису поједине земље данас покушале да анатемишу Србе зато што су стварно починили геноцид. Данас је требало казнити Србе зато што нису пристали на уцене и ултиматуме. Зато што су одолели притисцима да се уведу санкције Русији и зато што бескомпромисно поштују истину и правду“, рекао је председник Србије у писаној изјави медијима.

Виталиј Чуркин у Савету безбедности - Sputnik Србија
Руски вето зауставио британску резолуцију

Председник је навео да се у Сребреници десио ужасан злочин који је осудила цела Србија.

„Резолуција коју је предложила Велика Британија и која је имала до подношења неколико верзија, а поднета је чини се најдрастичнија, имала је за циљ да само један, српски народ буде осуђен за, ни мање ни више, једини геноцид светских размера“, оценио је Николић.

Председник Србије је додао да је парадоксалан покушај да народ који је био жртва геноцида и прогона током Другог светског рата, који је зарад мира и слободе читавог света, жртвовао трећину свог становништва током Првог светског рата, који је прогласио свог крвника за брата и пригрлио га, одрекавши се сопствене државности, буде означен као геноцид.

„Чак и да је таква парадоксална одлука била донета, Србија не би била огорчена, нити би се светила и мрзела. Те особине једноставно нису иманентне српском народу. То је народ способан да воли и прашта, а не да мрзи и гази. Србија остаје посвећена помирењу, миру и стабилности у региону и снажењу пријатељства широм света“, поручио је председник Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала