Грци су оптимисти

© AP Photo / Petros Giannakouris, FileГрци оптимисти да ће споразум са кредиторима бити постигнут
Грци оптимисти да ће споразум са кредиторима бити постигнут - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчка је послала нови предлог кредитора о изласку из кризе. Премијер Алексис Ципрас је поручио да је грчка влада добила мандат да постигне бољи договор од ултиматума који јој је дала Еврогрупа, али не и мандат да изведе Грчку из еврозоне.
Криза у Грчкој-касица прасица у бојама грчке заставе - Sputnik Србија
Немачки предлог САД: Ми вама Грчку, ви нама Порторико

У Грчкој влада оптимизам да ће споразум бити постигнут. Предлози владе су резултат компромиса са кредиторима, а не капитулација, кажу саговорници Спутњика у Атини.

Посланици грчког парламента гласају о подршци новим предлозима које је Влада Алексиса Ципраса упутила зајмодавцима.

У парламенту, као и на улици, шири се уверење да ће споразум бити постигнут. О атмосфери уочи гласања говорио је заменик министра културе Никос Ксидакис:

„Пред тешким смо дилемама, суочавамо се са непопустљивом Немачком која не жели да разговара о ономе о чему остатак света разговара. Морамо да узмемо у обзир дугорочне националне интересе, да добијемо на времену како би се престројили. Европа неће бити иста од овог тренутка, али наше историјске и геополитичке границе су унутар Европе у овим дављеничким условима“.

Евроценти поред Грчке заставе - Sputnik Србија
Грчка: Платите, па да идемо у реформе

О оптимизму сведочи и саговорница Спутника, новинарка из Атине Васо Поликронопоулоу, без обзира што су услови зајмодаваца у међувремену постали оштрији.

„Знали смо да ће без обзира на исход референдума услови кредитора бити још тежи, јер су то јасно рекли. То ни за кога овде није изненађење. Очекивали смо да ће споразум бити веома горак“.

Грчка тражи позајмицу од 50 милијарди евра како би спречила банкрот и излазак из еврозоне и заузврат нуди план који подразумева реформу администрације, пензионог система и укључује неке врло оштре мере које су тражили зајмодавци, као што је повећање пореза на додату вредност на 23 одсто. Поликронопоулоу каже да нису изненађени предлозима Ципрасове владе.

Грчка жели отписивање дуга као Немачкој 1953 - Sputnik Србија
Грчка жели отписивање дуга као Немачкој 1953.

„Овде већ пет година влада разочарање. Није време да будемо разочарани, јер не можемо да будемо више разочарани. Људи су гласали срцем, то је било сентиментално гласање, крик Европи да нам је доста, али нико не жели да изађе из Уније. Споразум, дакле“, каже саговорница Спутњика.

У уступке спада и укидање пореских олакшица за бродовласнике, подстицање да се не иде у пензију пре 67. године, као и укидање привилегованог пореза за острва, али само за она најбогатија, са највише туриста, попут Миконоса.

Док Француска оцењује да су предлози Грчке озбиљни и прихватљиви, немачки политичари су скептични.

Коначну реч ће дати министри финансија еврозоне у суботу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала