Бившем припаднику Шкорпиона 15 година затвора

© Фото : Africa StudioСуђење
Суђење - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши припадник српске паравојне формације Шкорпиони Милорад Момић у суду у Осијеку првостепено осуђен на 15 година затвора због ликвидације шесторо сребреничких Бошњака у јулу 1995. у Трнову.

Осјечки суд преузео је тај случај од српског тужилаштва за ратне злочине.
Судско веће је, како је пренела агенција Хина, закључило да је доказним поступком утврђено да је Милорад Момић починио ратни злочин против цивила, при чему је значајно помогао видео-снимак догађаја, који су направили сами починитељи.

Капетан Драган: Нисам крив

Судско веће није прихватило Момићеву одбрану да није пуцао у жртве, већ да је био пасивни посматрач, јер се на видео-запису види да су сви починиоци активно учествовали у физичком и психичком злостављању младића, којима су на крају пуцали у леђа и главе. Момићу је продужен истражни затвор у којем се налази од августа прошле године.

Момићев адвокат Томислав Филаковић најавио је жалбу.

Оптужница је теретила Момића да је као припадник паравојне јединице Шкорпиони у месту Годинске Баре код Трнова у БиХ са још четворицом познатих и неколико непознатих припадника те јединице — пошто су преузели заробљену шесторицу младих Бошњака с подручја Сребренице, од којих тројицу малолетних — одвео заробљенике у близину борбеног положаја, по налогу свог команданта Слободана Медића, где су они стрељани.

Момић је заједно с осталима пуцао у леђа цивилима, којима су руке биле везане. Затим су они преосталој двојици наредили да пренесу тела у оближњи амбар, а потом и њих убили. Тела жртава су полили бензином и запалили.

Момић је у Хрватској већ био осуђен првостепено за ратни злочин 1991. у Берку, код Вуковара, одакле је и родом.

Тај случај је Врховни суд вратио на поновљено суђење. Момић је на основу интерполове потернице ухапшен на југоистоку Француске код Гренобла, где се годинама скривао под лажним именом (Ги Мониер). У септембру 2011. изручен је Хрватској.

Његово изручење због убиства шесторо сребреничких Бошњака у Трнову тражила је и Србија, али је он изручен Хрватској, која је после од српског тужилаштва преузела и тај случај.

Припадницима јединице Шкорпиони су за егзекуцију Бошњака у јулу 1995. у месту Годинске Баре код Трнова изречене правоснажне пресуде, на основу оптужнице која је подигнута након приказивања снимка егзекуције на суђењу Слободану Милошевићу пред Хашким трибуналом 2005. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала