Моја рука помирења Бошњацима остаје пружена

© Tanjug / Тања ВаличАлександар Вучић на конференцији у Влади после инцидента у Сребреници
Александар Вучић на конференцији у Влади после инцидента у Сребреници - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић поручио је да његова рука Бошњацима остаје испружена упркос нападу који је доживео у Поточарима, а који је, како је рекао, био добро организован.

Вучић је навео да до напада „осим неколико погледа, није било проблема када је долазио, а да је по изласку из фабрике акумулатора једна група навијача, како је чуо, једног фудбалског клуба из Србије, почела да узвикује организовано погрде и „убиј Вучића — убиј четника“.

Маса гађа Вучића у Сребреници - Sputnik Србија
Вучић погођен каменом у главу у Поточарима (видео)

„Кад смо излази из простора фабрике акумулатора одједанпут су уз повике ’Алаху ахбар‘, претње ’Убиј Вучића‘ кренули разни предмети. Моје обезбеђење храбро се држало, на метар и по простора које смо имали, а са свих страна нападнути. Вероватно сам ја био крив јер сам хтео да питам људе зашто то радите, ја сам тај који је пружио руку, жели мир, то је суштина наше политике. Али ту више краја није било“, рекао је Вучић и додао да треба да се стиди онај који је настављајући пренос позивао на наставак линча. 

Премијер је истакао да без обзира што су напад на њега многи Срби доживели као велику мржњу, његова рука помирења бошњачком народу остаје испружена.

„Будала има у сваком народу, ни ми нисмо у дефициту са таквима, и ја разумем да се највећи део бошњачког народа не слаже са овим што се данас догодило“, рекао је Вучић.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Напад на Вучића — напад на српски народ

„Доста је било мртвих, доста је било беса. Комшије Бошњаци, пружам вам искрено руку, а не брините за будале које су у овоме учествовале“, рекао је Вучић.

Он је позвао Србе и Бошњаке да и даље, као и до сада, живе једни поред других и додао да ће однос према Бошњацима остати исти.

„Народ у Републици Српској не треба да се осећа ни понижен ни увређен зато што смо се ми понашали достојанствено и знали да признамо и гнушамо се појединаца који су чинили тешке злочине. Неки други нек се погледају у очи и кажу шта су то данас радили“, истакао је премијер.

Вучић је поновио да се у Поточарима није догодио инцидент, већ добро организовани напад и подсетио да када је Еди Рама долазио у Србију после инцидента који се догодио „длака му с главе није фалила“.

„Поносан сам на цивилизовану Србију која неће ни овакве догађаје да користи да би слала другачије поруке“, поручио је Вучић.

Председник Владе Србије захвалио је специјалцима Србије и РС који су помогли да делегација извуче живу главу. 

Упитан да прокоментарише изјаве министара унутрашњих послова и полиције Ивице Дачића и Небојше Стефановића да је ово покушај убиства, Вучић је рекао да нема никакве сумње да то није био „покушај да ме воде на ручак или вечеру“. 

Он је захвалио градоначелнику Сребренице Ћамилу Дураковићу који му се јавио после напада, а додао је да се члану председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу није јавио. Како је рекао, угризао се за језик, а јавиће му се када буде могао да разговара хладне главе. А на питање да ли сматра да Изетбеговић стоји иза инцидента рекао је да не жели ништа да одговори, „јер ја нисам исти као други који су организовали хајку против нашег народа“.

Додао је да је Србија ћутала и о томе што „слободно шетају они који су убијали Србе“, мислећи на Насера Орића.

Небојша Стефановић - Sputnik Србија
Стефановић: Напад на Вучића — покушај убиства

На питање да ли је прекршио безбедносне процедуре рекао је да јесте и додао: „Али да нисам, рекли бисте да сам кукавица. Шта год да се деси — увек сам крив“.

Поновивши да је помирење једини могући пут, приметио је да су у Сребреници неки уз поклич „Алаху ахбар“ хтели да убијају.

На питање да ли очекује извињење одговорио је да не очекује ништа и додао: „Бакиру Изетбеговићу никада ништа лоше неће да се догоди у Србији, сачекаћемо га у народној ношњи са погачом и сољу, а не батинама и линчом“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала