Мистериозна огромна рупа у Сибиру постепено се шири (фото)

Пратите нас
Мистериозна рупа на полуострву Јамал у Сибиру постала је језеро, проширивши се на 50 метара дубине. Истраживачи још увек немају јединствен став о њеном настанку и истичу да је вероватно изазвана експлозијама гаса.

Гигантски понор налази се недалеко од гасног поља „Гаспрома“ на полуострву Јамал. Истраживачи су такође открили да се додатни мањи кратери појављују око њега. Цело подручје налази се у оквиру кључног стратешког региона нафте и гаса.

Кратер, откривен прошле године, постепено се пуни водом и претвара у језеро. Током протекле зиме и пролећа ниво воде у кратеру порастао је за 10 метара, а процена научника је да ће наставити да расте.

© правительство.янао.рфЏиновска рупа у Сибиру
Џиновска рупа у Сибиру - Sputnik Србија
Џиновска рупа у Сибиру

Појава гигантског понора је вероватно повезана са термалним гасовима, изјавио је шеф групе за истраживање кратера у региону Василиј Богојављенски.Раније ове године, научници су прецизирали да се 20 мини-кратера појавило око џиновске рупе.

До сада су се у јавности појавиле многе теорије у вези са настанком мистериозних рупа, од спекулација о НЛО до узрока изазваних глобалним загревањем.

© правительство.янао.рфЏиновска рупа у Сибиру
Џиновска рупа у Сибиру - Sputnik Србија
Џиновска рупа у Сибиру

Руски научник је претходно упозорио да ће пораст температуре покренути топљење вечитог леда и избацивање великих количина подземног гаса, који има негативан утицај на климу.

„Морамо истражити овај феномен хитно, да би се спречиле могуће катастрофе“, рекао је Богојављенски у фебруару.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала