У последњем тренутку смо побегли из Поточара

© AP Photo / Marko DrobnjakovicТелохранитељи штите Александра Вучића приликом напада у Сребреници
Телохранитељи штите Александра Вучића приликом напада у Сребреници - Sputnik Србија
Пратите нас
Да смо остали пет секунди дуже, нико од нас не би био данас у Београду, у последњем тренутку смо побегли из Поточара, рекла је саветница премијера Србије Сузана Васиљевић.

„Ово је један од најтежих дана у каријери председника Владе и у животу Александра Вучића. Он је донео одлуку после дуго размишљања и консултација, одлука је била јако тешка и она њему неће донети ништа добро у каријери нити у гласачком телу. Он је поступио као државник у жељи да покаже поштовање према жртвама“, рекла је за Б92 саветница премијера Србије Александра Вучића Сузана Васиљевић, која се налазила у пратњи премијера у Меморијалном центру у Поточарима, одакле је српска делегације евакуисана после напада камењем.

Маса гађа Вучића у Сребреници - Sputnik Србија
Вучић погођен каменом у главу у Поточарима (видео)

Она каже да је у почетку све било у најбољем реду.

„Дочекан је од Мајки Сребренице, ту су били људи који су имали личне трагедије, али су разумели са каквом поруком долази у Сребреницу. Када Хотић, једна од мајки, рекла му је да је добродошао, да је још млад и да има прилику да исправи туђе грешке. У свечаној сали није било никаквих негативних реакција, чак су се чули аплаузи када се Вучићу обратио Бил Клинтон“, додаје Васиљевићева.

Такође, Васиљевићева наводи да су се очекивале увреде. 

Политички лидер Босанских Муслимана , Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија
Изетбеговић: Два пута сам звао Вучића

„Негативне поруке су слале власти из Сарајева, али је начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић рекао да је Вучић добродошао и похвалио је поруке које смо слали из Београда. Очекивали смо да неће бити пријатно, да ће нам можда добацивати, али да ће неко да нас гађа камењем… Нико не гађа камењем да би вас увредио, већ повредио или убио. Када смо изашли из сале, кренули смо кроз Меморијални центар и ту је почело добацивање ружних речи. Ту су били неки чланови групе за коју смо касније сазнали да је навијачка група из Србије“, истиче Васиљевићева.

Ипак, потом је ситуација ескалирала. 

Mинистар спољних послова Ивица Дачић - Sputnik Србија
Србија уручила протестну ноту Босни и Херцеговини

„Када је положио цвеће и када смо кренули поред зида на ком су исписана имена жртава, маса је кренула да виче ’убиј четника‘ и ’убиј Вучића‘, а онда су полетеле каменице, чаше, флаше, ципеле, све што је могло… Имали смо пет секунди да нестанемо, да смо остали дуже нико од нас данас не би био у Београду. Наше обезбеђење се добро снашло, премијер није очекивао напад, одгурнуо је обезбеђење које је носило кишобране и покушао да разговара. Са том разулареном масом није било смисла разговарати. Обезбеђење нас је убацило у аутомобиле у тренутку када је маса разбила ограду и кренула на нас. У последњем тренутку смо избегли из Поточара“, прича Васиљевићева.

Према њеним речима, власти БиХ треба да утврде ко је крив.

„Траса предвиђена за све делегације у Поточарима је одвојена оградом од масе, али се то не види јер је маса нагрнула на ограду која је пукла. На властима БиХ је да утврде ко је крив, зашто су се те каменице ту нашле, зашто није било јачег обезбеђења… Било би часно да они то истраже и да сазнамо ко стоји иза овога“, закључила је Васиљевићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала