Роботи ће чувати руске водене границе

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаРоботизована подморница
Роботизована подморница - Sputnik Србија
Пратите нас
У лабораторији подводне роботике на Институту за поморске технологије у фази развоја је роботизована подморница која ће вршити патролу водених граница Русије, регулишући ситуацију у водама и детекцију страних објеката.

Подводни робот који ће моћи да открије покретне објекте и одреди им координате, укључујући оне који не праве буку, тренутно се развија у руској Приморској Покрајини, јавио је Фонд за Напредне студије.

Руска подморница - Sputnik Србија
Пет најопаснијих руских подморница

Беспилотна подводна возила биће у стању да патролирају воденим границама Русије, држе под контролом ситуацију у водама и шаљу координате детектованих објеката на обалу.

На стварању роботизоване подморнице раде научници са Института за поморске технологије Руске академије наука.

Руски научници раде на новом уређају који ће омогућити детекцију објеката који се крећу по удаљеним периферијама заштићене зоне.

Америчка подморница - Sputnik Србија
Подморнице Русије и Кине неухватљиве за Американце

„Главни задатак је пружање могућности да се створи и развије нова опрема базирана на анализи просторно-временске структуре звучног поља енергије“, објаснио је шеф дизајнерског тима Виктор Литвијенко.

За потребе овог робота формулисани су и нови психолошко-математички модел и алгоритми који омогућавају детектовање и одређивање координата објеката који се крећу под водом.

„Ово је значајан научни рад, чији ће успех нашу земљу поставити на прво место када је у питању поље подводне роботике“, изјавио је супервизор пројекта Јуриј Матвијенко.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала