Пентакварк — честица о чијем открићу ће да се прича

© AFP 2023 / Richard Juilliart Церн
Церн - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Први пут је детектована нова врста субатомске честице, назване пентакварк, јавила је данас Европска организација за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

У саопштењу ЦЕРН-а се истиче да је до открића дошао тим научника који ради на једном од четири експеримената у Великом хадронском сударачу (ЛХЦ). Њихови резултати представљени су у часопису „Физикал ривју летерс“.

Постојање пентакваркова први пут су споменули током шездесетих година амерички физичари Мари Гел-Ман и Георг Цвајг. Гел-Ман, који је оригинално смислио реч „кварк“, добио је Нобелову награду 1969. године.

Гај Вилкинсон, портпарол ЛХЦ тима, изјавио је да би проучавање пентакваркова могло да помогне научницима да боље разумеју „настанак обичне материје, протона и неутрона од којих смо сви саздани“.

„Ово се чини као веома значајно откриће“, рекао је Антон Андроник, физичар Хелмолц центра за истраживање тешких јона у Дармштату, у Немачкој.

„Али, као и свако откриће, мораће да буде потврђено независним мерењем“, навео је он, преноси АП.

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIГај Вилкинсон, портпарол ЛХЦ тима, изјавио је да би проучавање пентакваркова могло да помогне научницима да боље разумеју "настанак обичне материје, протона и неутрона од којих смо сви саздани".
Гај Вилкинсон, портпарол ЛХЦ тима, изјавио је да би проучавање пентакваркова могло да помогне научницима да боље разумеју настанак обичне материје, протона и неутрона од којих смо сви саздани. - Sputnik Србија
Гај Вилкинсон, портпарол ЛХЦ тима, изјавио је да би проучавање пентакваркова могло да помогне научницима да боље разумеју "настанак обичне материје, протона и неутрона од којих смо сви саздани".

Све досадашње најаве о открићу пентакваркова биле су одбачене.

Под условом да буде верификовано, ово би било друго велико откриће ЛХЦ-а који је окупио физичаре из целог света. Колајдер је био пресудан у откривању Хигсовог бозона, субатомске честице о којој се дуго расправљало у теорији, а чије је постојање потврђено 2013. године.

ЛХЦ се налази у тунелу дугом 27 километара испод француско-швајцарске границе, надомак Женеве. Недавно је у његову надоградњу уложено 150 милиона долара тако да се сада атоми сударају по још већој брзини (13 тераелектроволти).

Иако је ЦЕРН покушаје да се докаже постојање пентакваркова описивао као „тражење сенки у мраку“, научници који су спровели истраживање учинили су то „под упаљеним светлом и из свих могућих углова“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала