Отров морских пужева као лек за рак?

© Flickr / RobМорски пуж
Морски пуж - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустралијски научници су открили да би токсини у отрову морског пужа Conus episcopatus могли да помогну у развоју нових лекова против рака.

Овај морски предатор се служи отровом, једним од најјачих на свету, како би паралисао свој плен.

Захваљујући новој методи анализе, заснованој на биохемији и биоинформатици, истраживачи са Универзитета у Квинсленду су успели да идентификују шест нових протеина који садрже пептиде запањујућег дејства, од којих се неки већ користе у производњи лекова, наводи се у студији, објављеној у Аналима америчке академије наука (ПНАС).

„Надамо се да ће ове недавно откривене структуре довести до производње нових лекова за ублажавање болова као и за лечење рака и других болести“, рекао је коаутор студије професор Пол Алвуд.

Пре годину дана, на годишњој конференцији Америчког друштва хемичара (АЦС), аустралијски научници су представили студију о једном другом морском пужу, који живи у Тихом океану и поседује протеине чије је аналгетичко дејство 100 пута јаче од морфина.

„Отров морских пужева су комплексни коктели неколико хемијских састојака, а већина тих токсина је била досад запостављена“, истакао је Алвул.

У свету постоји најмање 700 познатих врста морских пужева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала