Почиње производња „паметних капсула“ на Уралу

© SputnikВладимир Путин у посети националном истраживачком нуклераном универзитету
Владимир Путин у посети националном истраживачком нуклераном универзитету - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Специјалисти Националног истраживачког нуклеарног универзитета (МИФИ) направили су капсулу за испитивање дигестивног тракта.

Планирано је да крајем текуће године почне производња јединствених „памeтних капсула“, односно ендоскопског комплекса „Ландиш“ (Ђурђевак), који су направили стручњаци Националног истраживачког нуклеарног универзитета (МИФИ). 

© SputnikОмања капсула за једнократну употребу, која има сопствени извор напајања и минијатурну камеру у боји
Омања капсула за једнократну употребу, која има сопствени извор напајања и минијатурну камеру у боји  - Sputnik Србија
Омања капсула за једнократну употребу, која има сопствени извор напајања и минијатурну камеру у боји

Наиме, ради се о омањој капсули за једнократну употребу, која има сопствени извор напајања и минијатурну камеру у боји. Такође, ту је и компактни предајник, који се причвршћује за појас пацијента и програм који омогућава везу са компјутером и праћење стања, а које „сакупља“ капсула након што је пацијент прогута и прође кроз читав дигестивни тракт.

„План нам је да крајем године започнемо производњу ових капсула“, каже заменик руководиоца Инжењерског центра МИФИ Константин Межанков.

Према његовим речима, производни погон се гради средствима „Росатома“, који је заинтересован да у оквиру својих „затворених, истраживачких градова“ створи нова радна места захваљујући производњи нових, високотехнолошких артикала.

© SputnikЛекар не може да седи читав дан и да посматра све што се дешава у желуцу пацијента. Зато је направиљен програм који аутоматски препознаје могуће повреде или промене унутар тракта и шаље сигнал лекару
Лекар не може да седи читав дан и да посматра све што се дешава у желуцу пацијента. Зато је направиљен програм који аутоматски препознаје могуће повреде или промене унутар тракта и шаље сигнал лекару - Sputnik Србија
Лекар не може да седи читав дан и да посматра све што се дешава у желуцу пацијента. Зато је направиљен програм који аутоматски препознаје могуће повреде или промене унутар тракта и шаље сигнал лекару

Он је додао да ће следеће модификације капсуле омогућити да се њене функционалне могућности прошире и да се побољша квалитет испитивања.

„Рецимо да лекар не може да седи читав дан и да посматра све што се дешава у желуцу пацијента. Зато смо ми направили такав програм који аутоматски препознаје могуће повреде или промене унутар тракта и шаље сигнал лекару, како би ту зону пажљивије прегледао“, рекао је Межанков.

„У поређењу са сличним јапанским или израелским производима, руски програм може да користи сваки компјутер, док се у иностраним верзијама уз капсулу мора купити и специјални компјутер“, додаје заменик руководиоца Инжењерског центра МИФИ.

Такође, важно је и то што научници раде на томе да ову капсулу усаврше и том смислу, како би била и значајно јефтинија. Следећи корак је и стварање магнетне капсуле која ће са собом носити и лек.

„Ми као Инжењерски центар, за ’Росатом‘ смо нека врста генератора идеја, које могу помоћи да млади научници остану да раде на својим матичним институтима у провинцији. Имамо много интересантних идеја на којима даље радимо и којима нема равних у иностранству“, закључио је Межанков. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала