Парада у Загребу без америчких, британских и немачких војника

© AP Photo / Evan VucciАмеричка војска парадира
Америчка војска парадира - Sputnik Србија
Пратите нас
Позивнице за војну параду, која ће у Загребу бити одржана 5. августа, поводом акције „Олуја“, послате су свим чланицама НАТО-а, али већина њих не жели да својим присуством распирује сукобе у региону, пише хрватски Јутарњи лист.

„Иако се претходно најављивало да ће амерички војници учествовати и да би из НАТО базе у Авијану могао долетети амерички борбени авион Ф--16, то се неће догодити. Осим припадника америчке војске, на паради неће бити ни немачких ни британских војника“, наводи се у тексту.

„Наши саговорници јуче су били подељени око значења те информације и разилазе се у тумачењима значаја учешћа појединих земаља у паради. Наши саговорници у Министарству одбране напомињу да је то што долази троје високих америчких генерала довољно висок ниво“, преноси хрватски лист. 

На паради би, како се очекује, требало да присуствују сви страни амбасадори у Хрватској, што је први пут да ће на таквом нивоу стране дипломате присуствовати прослави војне операције „Олуја“.

„Према њиховим речима, тиме ће операција ’Олуја‘ коначно добити свој међународни политички легитимитет“, наводи се у тексту.

Хрватска застава се вијори на тврђави у Книну - Sputnik Србија
Китаровићева: Обележавању Олује присуствоваће и Срби

То што амерички војници неће учествовати у паради неки саговорници Јутарњег листа сматрају великим фијаском.

„Сједињене Америчке Државе главни су хрватски војни савезник и ако њихови војници неће учествовати у паради, то је велики шамар нашој земљи“, закључили су саговорници листа.

У Министарству одбране и даље не желе да открију ко је све потврдио учешће војника у паради која ће се кретати Вуковарском улицом.

Како сазнаје Јутарњи, протеклих недељу дана трајало је жестоко лобирање да САД упуте своје војнике на параду. Током прошлонедељног Кроација форума у Дубровнику хрватски званичници разговарали су о тој теми са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд, која је била резервисана према тој могућности.

Mинистар спољних послова Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић отказао учешће на Кроација форуму

Слањем својих војника америчка дипломатија упутила би снажну подршку хрватској политици и војном савезништву с Хрватском и јасну поруку да је за њих операција „Олуја“ била легитимна операција у којој нису почињени злочини за које је оптуживана Хрватска.

„Била је велика политичка грешка параду везати уз ’Олују‘. Без обзира на то што су наши генерали ослобођени, што су тужбе и противтужбе за геноцид одбачене и што смо и правно доказали да у операцији нису почињени злочини, страна дипломатија и даље зазире од повезивања с тим догађајем“, рекли су саговорници Јутарњег.

Лист преноси да је Хрватска позивањем на параду заправо од тих држава тражила да се сврстају за „Олују“ или против ње, а таква врста сврставања у овом тренутку не одговара ниједној држави.

У дипломатску битку око параде укључила се и Србија, чији је министар спољних послова Ивица Дачић, како се наводи, јасно поручио да ће све државе које буду учествовале у паради тиме показати антисрпски став.

Лист истиче да САД у овом тренутку никако не одговара заоштравање ситуације са Београдом. Пре свега због Косова, али и Македоније. Они Београд желе што више да удаље од Русије, а америчко учешће у паради сигурно не би томе допринело.

„Колико им је стало до мишљења Србије, САД су показале тиме што је после Дубровника, Викторија Нуланд отпутовала и у Београд“, наводи лист и преноси да је званичан став Београда да Срби никад неће славити „Олују“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала