Косово у Унеску, али само једном ногом

© AFP 2023 / ERMAL METAМанастир Дечани
Манастир Дечани - Sputnik Србија
Пратите нас
Сигурно је са многим земљама већ контактирано, убеђиване су и припремане, тако да реално можемо очекивати да ће са гласачком машином Запада успети да остваре продор такозваног назависног Косова у још једну међународну организацију, овога пута у Унеско, тврди за Спутњик Владислав Јовановић.

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи објавио је, наиме, на свом твитер налогу да је Косово поднело захтев за чланство у Унеско — Организацију Уједињених нација за образовање, културу и науку и да очекује да у новембру буду примљени у ту организацију.

„Косово је овде само истурени члан шире групе земаља која је заинтересована за даљу промоцију такозваног независног Косова и његово умрежавање у међународне организације. Те државе су Америка и водеће земље ЕУ, управо оне које су и произвеле ту лажну државу Косово и које широм света лобирају да друге земље то признају, а Србији уврћу руку како би она корак по корак напуштала своју тапију на Косово“, конкретизује Јовановић за Спутњик. 

Међутим, каже даље овај бивши дипломата, као што су повредили Резолуцију 1244 СБ УН тиме што су помагали проглашавању независности Косова, они и овог пута повређују ту резолуцију, а нарочито улогу Унмика у очувању споменика српске културе на Косову и Метохији.

Графит УЧК у Ораховцу. Косово - Sputnik Србија
Ђурић: Рушили српске светиње на КиМ, а сад хоће у Унеско

„Чак и ако би Косово постало члан Унеска, то не значи да би оно имало српске споменике под контролом, јер је према ранијем договору у физичкој немогућности Србије да врши ту контролу, ту улогу је преузео Унмик“, додатно прецизира Јовановић.

Сигурно је да ће и Америка и западни чланови ЕУ настојати да ту улогу Унмика даље умањују као што су то учинили када су формирали Еулекс, али према мишљењу Јовановића, ту имају један страховит отпор Србије и других земаља које ће се томе супротстављати, сталних чланица СБ Русије и Кине.

„Тако да не верујем да ће са чланством у Унеско Косово истовремено добити контролу над српским споменицима културе, а без тога то чланство ће бити доста сакато, дефектно, не у пуном смислу те речи као што је чланство других чланова Унеска“, закључује Јовановић.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала